Świąteczny stół w liczbach

Świąteczny stół w liczbach

Najnowszy ranking krajów, w których tradycyjne świąteczne menu obfituje w kaloryczne potrawy oraz tych, gdzie wigilijne stoły są symboliczne i lżejsze. Analizie poddano 27 krajów, uwzględniając ich najpopularniejsze świąteczne dania, liczbę dni świątecznych oraz łączną liczbę spożywanych kalorii. Oto ranking kalorycznych świątecznych tradycji.

Centrum Respo przeanalizowało dane dotyczące kaloryczności tradycyjnych potraw świątecznych w 27 krajach, liczby dni świątecznych w tych krajach, podczas których spożywane są te potrawy, potencjalnego przyrostu masy ciała przy założeniu, że 7 000 kcal odpowiada 1 kg tkanki tłuszczowej.

W gronie krajów, które podają najbardziej kaloryczne potrawy Polska zajmuje drugie miejsce. Tworząc ranking, uwzględniono potrawy, takie jak pierogi, barszcz, karp i kutia. Niekwestionowanym liderem są jednak Niemcy, których średnia kaloryczność posiłku wynosi blisko 3000 kalorii. TOP 3 zamyka Dania, gdzie szacowany przyrost wagi po świętach wynosi 1,03 kg.

Z kolei do krajów z najmniejszym przyrostem wagi w święta należą: Japonia, Litwa i Portugalia. Zajmujący pierwsze miejsce Japończycy świętują wyłącznie jeden dzień, a średnia kaloryczność ich posiłku wynosi 2200 kalorii. Święta na Litwie oraz w Portugalii trwają natomiast dwa dni.

TOP 3 kraje serwujące najbardziej kaloryczne potrawy w święta:

1. Niemcy

  • Tradycyjne potrawy świąteczne: Pieczona gęś, sałatka ziemniaczana, stollen.
  • Średnia kaloryczność posiłku: Około 2 800 kcal.
  • Liczba dni świątecznych: 3.
  • Łączna liczba kalorii: 8 400 kcal.
  • Potencjalny przyrost wagi: 1,2 kg.
    W Niemczech tradycyjnie spożywa się pieczoną gęś - danie wysokokaloryczne podawane z tłustą sałatką ziemniaczaną. Deser, czyli stollen (ciasto z bakaliami), podbija wartość energetyczną posiłku. Przy założeniu trzech dni świątecznych, łączna liczba spożytych kalorii może wynieść około 8 400 kcal, co przekłada się na potencjalny przyrost wagi o 1,2 kg.

2. Polska

  • Tradycyjne potrawy świąteczne: Pierogi, barszcz, karp, kutia.
  • Średnia kaloryczność posiłku: Około 2 500 kcal.
  • Liczba dni świątecznych: 3.
  • Łączna liczba kalorii: 7 500 kcal.
  • Potencjalny przyrost wagi: 1,07 kg.
    Polska kuchnia świąteczna obfituje w dania mączne, rybne oraz słodkie desery, takie jak kutia. Średnia kaloryczność dziennego spożycia podczas świąt może wynosić około 2 500 kcal. Przy trzech dniach świętowania łączna liczba kalorii to około 7 500 kcal, co może skutkować przyrostem wagi o około 1,07 kg.

3. Dania

  • Tradycyjne potrawy świąteczne: Flaeskesteg (pieczony boczek), risalamande (deser ryżowy), aebleskiver (pączki).
  • Średnia kaloryczność posiłku: Około 2 400 kcal.
  • Liczba dni świątecznych: 3.
  • Łączna liczba kalorii: 7 200 kcal.
  • Potencjalny przyrost wagi: 1,03 kg.
    Duńskie potrawy świąteczne, takie jak flaeskesteg i risalamande, są niezwykle sycące. Przy trzech dniach świąt łączna liczba spożytych kalorii wynosi około 7 200 kcal, co może prowadzić do przyrostu wagi o 1,03 kg.

TOP 3 kraje z najmniejszym przyrostem wagi w święta:

1. Japonia

  • Tradycyjne potrawy świąteczne: Kurisumasu keki (ciasto świąteczne), smażony kurczak.
  • Średnia kaloryczność posiłku: Około 2 200 kcal.
  • Liczba dni świątecznych: 1.
  • Łączna liczba kalorii: 2 200 kcal.
  • Potencjalny przyrost wagi: 0,31 kg.
    W Japonii święta Bożego Narodzenia mają charakter bardziej komercyjny niż tradycyjny, a celebracja często ogranicza się do jednego dnia. Popularne potrawy, takie jak smażony kurczak i dekoracyjne ciasto świąteczne, dostarczają mniej kalorii w porównaniu z innymi krajami. Przy jednodniowym świętowaniu potencjalny przyrost masy ciała jest minimalny.

2. Litwa

  • Tradycyjne potrawy świąteczne: Kučiukai (małe wypieki z makiem), aguonu pienas (mleko makowe).
  • Średnia kaloryczność posiłku: Około 2 000 kcal.
  • Liczba dni świątecznych: 2.
  • Łączna liczba kalorii: 4 000 kcal.
  • Potencjalny przyrost wagi: 0,57 kg.
    Na Litwie święta są obchodzone w sposób skromny, z symbolicznie podawanymi potrawami. Kučiukai oraz aguonu pienas są lekkie i mało kaloryczne w porównaniu z bogatszymi tradycjami kulinarnymi innych krajów.

3. Portugalia

  • Tradycyjne potrawy świąteczne: Bacalhau (dorsz), rabanadas (grzanki na słodko), bolo rei (ciasto królewskie).
  • Średnia kaloryczność posiłku: Około 2 000 kcal.
  • Liczba dni świątecznych: 2.
  • Łączna liczba kalorii: 4 000 kcal.
  • Potencjalny przyrost wagi: 0,57 kg.
    W Portugalii świąteczne posiłki, takie jak bacalhau (dorsz) czy bolo rei (ciasto królewskie), są mniej kaloryczne niż w innych krajach. Dwudniowe świętowanie sprawia, że łączna liczba spożytych kalorii i potencjalny przyrost wagi pozostają na niskim poziomie.

Ciekawostki z rankingu:

  • Wielka Brytania: Christmas pudding i mince pies dostarczają średnio 2 700 kcal dziennie.
  • Francja: Ostrygi są lekkie, ale foie gras i buche de Noël podbijają dzienny bilans kaloryczny do 2 600 kcal.
  • Australia: Grillowane owoce morza i pavlova to letnie podejście do świąt, z kalorycznością na poziomie 2 500 kcal dziennie.