Stoisko z taco z gwiazdką Michelin
Malutki uliczny lokal w Meksyku uzyskał prestiżowe wyróżnienie. To pierwsza w historii meksykańska knajpka z taco, która otrzymała gwiazdkę Michelin. W menu tylko cztery pozycje.
Uliczna knajpka o nazwie Tacos El Califa de León mieści się w artystycznej dzielnicy San Rafael w Mexico City. W menu znajdują się tylko cztery pozycje, a po dania ustawiają się długie kolejki. Działająca od 20 lat uliczna restauracja zdobyła właśnie prestiżową gwiazdkę Michelin.
Szef kuchni Arturo Rivera Martínez w Taquería El Califa de León od co najmniej dwóch dekad, otrzymał słynną białą kurtkę szefa kuchni podczas wydawania swoich popularnych tacos.
- Sekretem jest prostota naszego taco - przyznał szef kuchni, którego słowa przytacza Associated Press. I dodał: - Ma tylko tortillę, czerwony lub zielony sos i to wszystko. No i kluczowa jest jakość mięsa.
Taquería El Califa de León ma niespełna 3 m kw. i istnieje od ponad 50 lat. Nieprzerwanie słynie z taco Gaonera, które swoją nazwę zyskało na cześć meksykańskiego torreadora Rodolfo Gaony.
- Ta taqueria może i jest skromna, z wystarczającą ilością miejsca dla garstki gości stojących przy ladzie, ale jej dzieło, taco Gaonera, jest wyjątkowe - napisano w oświadczeniu na stronie internetowej przewodnika Michelin.
Szef kuchni, który od dwóch dekad dba o niepowtarzalny smak taco, zdradził, że sekretem jest "cienko pokrojony filet wołowy, który jest fachowo przyrządzany na zamówienie, doprawiony jedynie solą i wyciśniętą limonką".
- W tym samym czasie drugi kucharz przygotowuje doskonałe tortille kukurydziane. Powstała kombinacja jest elementarna i czysta - wyjaśnił szef kuchni Rivera Martínez, którego słowa cytuje Associated Press.
Źródło: Business Insider