
Startują polskie eliminacje do mistrzostw Vera Pizza Napoletana Champion 2025
Już 14 kwietnia 2025 roku w restauracji Furore Pizza Napoletana No 914 w Gliwicach rozpoczną się krajowe eliminacje do międzynarodowych mistrzostw Vera Pizza Napoletana Champion 2025. Organizatorem jest Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN).
Gliwice staną się w tym czasie prawdziwą stolicą pizzy neapolitańskiej! W dniach 14-15 kwietnia 2025 roku odbędą się polskie eliminacje do prestiżowego międzynarodowego konkursu Vera Pizza Napoletana Champion 2025.
Wydarzenie, organizowane przez Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), wyłoni najlepszych pizzaioli w Polsce. Zwycięzcy zmierzą się o awans do światowego finału, który odbędzie się we wrześniu w Neapolu.
Rywalizacja odbędzie się w dwóch kategoriach: profesjonaliści oraz amatorzy. Co czeka uczestników?
- konkurs na najlepszą pizzę neapolitańską,
- rywalizacja zgodnie z tradycyjnymi zasadami AVPN,
- możliwość zdobycia biletu do Neapolu i kwalifikacji do finału,
- masterclass z delegacją AVPN z Neapolu (dla amatorów i pasjonatów).
Najlepsi uczestnicy uzyskają możliwość reprezentowania Polski w Neapolu, a zwycięzcy obu kategorii otrzymają bilety lotnicze i pobyt na czas zawodów! Dodatkowo, laureaci drugiego i trzeciego miejsca obu kategorii również uzyskają awans do finałów we Włoszech.
W jury zasiądzie delegacja AVPN z Neapolu, w tym prezydent stowarzyszenia Antonio Pace, co gwarantuje najwyższy poziom oceniania i międzynarodowy prestiż wydarzenia - podkreślają organizatorzy.
W niedzielę, 13 kwietnia 2025 roku, w zabytkowej Kopalni Guido w Zabrzu odbyło się wydarzenie towarzyszące krajowym eliminacjom. AVPN we współpracy z polską grupą Pizza Fanatics podjęła się wypieku najniżej położonej pizzy w Europie - 320 metrów pod ziemią! To kontynuacja kulinarnej misji AVPN - rok temu organizacja zadziwiła świat, wypiekając pizzę na Mont Blanc.
Pomysłodawcą projektu był Andrzej Piekarz, założyciel Pizza Fanatics i pasjonat neapolitańskiej kuchni. Dzięki inicjatywie udało się połączyć wyjątkowy potencjał turystyczny regionu z legendą włoskiej gastronomii.