Skład jury 8. edycji Czas na rybę!

Skład jury 8. edycji Czas na rybę!

Znamy już jury ósmej edycji Konkursu Czas na rybę! Konkurs odbędzie się w dniach 3-5 października 2025 roku. Zgłoszenia są przyjmowane do 12 września br.

Profesjonaliści będą oceniani przez jury w składzie: 

  1. Marcin Bielec
  2. Jean Bos 
  3. Krzysztof Gawlik 
  4. Wojciech Harapkiewicz 
  5. Wolgang P. Menge
  6. Iwona Niemczewska
  7. Marcin Przybysz
  8. Kurt Schellerobert Sowa
  9. Paweł Stawicki 
  10. Krzysztof Szulborski 
  11. Jarosław Uściński

Skład jury dla uczniów szkół gastronomicznych wygląda następująco: 

  1. Krzysztof Klimaszewski
  2. Alan Ławrynowicz
  3. Krzysztof Malinowski
  4. Marek Namysłowski
  5. Marcin Soból 
  6. Jarek Uściński
  7. Jarek Walczyk 
  8. Krzysztof Wierzba

Jury podczas Konkursu będzie podzielone na dwie grupy. Pierwsza z nich obejmie jury degustacyjne - smak potrawy, techniki kulinarnych oraz prezentacja potrawy. Natomiast w drugiej znajdzie się jury techniczne - profesjonalna praktyka kucharska, wykorzystania surowców, prawidłowe wykorzystanie technik kulinarnych. 

Aby wziąć udział w konkursie, należy przesłać:

  • opis procesu technologicznego,
  • recepturę potrawy,
  • 3 zdjęcia gotowego dania
  • Potrawa konkursowa musi być daniem głównym, którego głównym składnikiem jest karp.

Jeśli w przepisie uczestnicy planują użycie tłuszczów, zostaną one zapewnione przez partnera konkursu - podkreślają organizatorzy konkursu.

W piątek, 3 października 2025 roku, do kulinarnych zmagań staną uczniowie szkół gastronomicznych, a w sobotę, 4 października, pałeczkę przejmą szefowie kuchni z całej Polski.

W kategorii profesjonalistów do zdobycia jest nagroda główna o wartości 10 000 zł, a dodatkowo laureaci zostaną zaproszeni przez firmę UNOX na wizytę w sercu włoskiej technologii - zwiedzanie fabryki pieców we Włoszech.

Z kolei uczniowie szkół gastronomicznych powalczą o nagrody o łącznej wartości do 2 500 zł oraz tygodniowy staż w Restauracji Piwna47 w Gdańsku.

Organizatorzy zapraszają na Zamek w Niemodlinie przez cały weekend - równolegle, w sobotę i niedzielę, odbywać się będzie Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego - wydarzenie plenerowe, pełne smaków, rękodzieła i atrakcji dla całych rodzin.

Na niedzielę zaplanowano także kulinarne forum dyskusyjne z pokazami mistrzów kuchni, zatytułowane ?Smaczna przemiana karpia?. W programie m.in. pokazy kulinarne Robert Sowa & Wojtek Harapkiewicz, Kurt Scheller & Jarek Uściński, Marcin Przybysz. 

Informacje o konkursie można znaleźć: