SIGEP WORLD 2025
Kolejna odsłona SIGEP WORLD - The World Expo for Foodservice Excellence odbędzie się w dniach 18-22 stycznia 2025 roku w Rimini Expo Centre we Włoszech. To międzynarodowe spotkanie biznesowe dedykowane jest reprezentantom branży lodziarskiej, piekarniczo-cukierniczej, piekarskiej, a także kawiarnianej. Od przyszłego roku na targach zagości również pizza.
W czwartek, 14 listopada 2024 roku, przedstawiciele SIGEP WORLD zawitali do Berlina. Reprezentanci Italian Exhibition Group przedstawili niemieckim interesariuszom i profesjonalistom z branży gastronomicznej program nadchodzących targów. W wydarzeniu w Berlinie wzięły udział także instytucje z niemieckiego rynku.Skupiono się przede wszystkim na potencjale SIGEP WORLD jako punktu odniesienia dla profesjonalistów z branży gastronomicznej z całego świata.
Główną nowością na SIGEP WORLD 2025 będzie SIGEP Vision, czyli globalne obserwatorium branży out-of-home opracowane we współpracy z międzynarodowymi instytutami badawczymi. Jak podkreślają organizatorzy będzie to przegląd zmian, wyzwań i możliwości czekających na tę branżę.
Ponadto, dzięki dwóm nowym halom o łącznej powierzchni wystawienniczej 138 000 metrów kwadratowych, targi poszerzą swoją ofertę produktową. Do najważniejszych atrakcji SIGEP WORLD 25 należeć będzie Taste of Tomorrow, nowa koncepcja zrównoważonych lodziarni opartych na bio-architekturze, Sustainability District poświęcony łańcuchom dostaw kawy i czekolady, od krajów pochodzenia poprzez filiżankę, oraz Bean-to-Bar Area, który wzbogaci sztukę produkcji czekolady o specjalną przestrzeń.
Organizatorzy szacują, że w przyszłorocznych targach weźmie udział 160 krajów, w tym 3000 zagranicznych nabywców goszczonych w ramach programu incoming buyer we współpracy z Włoską Agencją Handlową (ITA) i Ministerstwem Spraw Zagranicznych. W gronie wystawców zagości 1200 międzynarodowych marek. Zaprezentowane zostaną najnowocześniejsze technologie, innowacyjne składniki i spersonalizowane usługi.