Rezygnacja z gwiazdek Michelin
Wyróżnienie przyznawane przez słynny Czerwony Przewodnik to marzenie wielu szefów kuchni na całym świecie. Mimo to właściciele restauracji w Toskanii we Włoszech zrezygnowali z przyznanej im gwiazdki. Co jest powodem tej decyzji?
Gwiazdka Michelin to dla wielu szefów kuchni nagroda za wieloletnie doskonalenie kulinarnego kunsztu, który przynosi także wymierne korzyści ze względu na wyższe ceny w menu lokali odznaczonych przez Przewodnik.
Innego zdania jest jednak Benedetto Rullo, współwłaściciel włoskiej restauracji Giglio w Lucca. Choć od 2019 roku restauracja może pochwalić się gwiazdką Michelin, właściciele chcą z niej zrezygnować.
Na oficjalnym profilu restauracji na Instagramie opublikowano post, z którego wynika, że w maju ubiegłego roku restauracja poinformowała Przewodnika Michelin, aby nie uwzględniać jej w następnym wydaniu. Jak czytamy w komunikacie, powodem presja i narzucone standardy, których właściciele nie chcą dalej przestrzegać.
Właściciele zapewniają, że rezygnacja z gwiazdki nie oznacza rezygnacji z jakości oraz doświadczeń kulinarnych na najwyższym poziomie.
Benedetto Rullo w rozmowie z "The Times" wskazał, że jednym z powodów decyzji jest podejście gości do restauracji wyróżnionych przez Czerwony Przewodnik. Giglio zaczęło kojarzyć się nie tylko z wyrafinowanym jedzeniem, ale i formalną atmosferą, na czym nie zależało właścicielom.