RestaurantWeek: poznaj polecenia od foodies

RestaurantWeek: poznaj polecenia od foodies

Jesienna edycja RestaurantWeek! rozpoczęta Pod hasłem #FromFoodiesForFoodies restauracje zapraszają na wyjątkowe, trzydaniowe menu. Ta odsłona Festiwalu jest oparta na rekomendacjach foodies, którzy dzielą się swoimi kulinarnymi odkryciami i ulubionymi miejscami - podkreślają organizatorzy.

W tegorocznej edycji RestaurantWeek to społeczność foodies wyznacza kulinarne kierunki, tworząc mapę restauracji, które warto poznać. Wśród nich znajdują się zarówno najciekawsze debiuty sezonu, jak i sprawdzone adresy, do których wraca się z przyjemnością. To przewodnik po smakach, które wyróżniają się na gastronomicznej scenie Polski.

Warszawa - Mandala Sienna

Co polecają foodies w stolicy? Jeśli jeszcze nie byliście, koniecznie zajrzyjcie do Mandala Sienna przy ul. Siennej 87. To miejsce, w którym egzotyczne smaki Indii łączą się z nowoczesnym, swobodnym klimatem, a każdy talerz opowiada aromatyczną historię. Podczas Festiwalu na gości czekają dwa wyjątkowe menu pełne rozgrzewających, intensywnie przyprawionych dań. W menu A królują: wegetariańska samosa z chutney?em tamaryndowym i imbirowo-kolendrowym, butter chicken, czyli klasyczny kurczak tikka w kremowym, maślano-pomidorowym curry z pastą z orzechów nerkowca oraz brownie na maśle ghee z musem mango i liściem curry. Menu B zachwyca nepalskimi pierożkami momo z wegetariańskim farszem, kultowym Dal Makhani Bukhara w aksamitnym sosie z czarnej soczewicy oraz słodkim jamun tiramisu z kardamonem, anyżem i likierem migdałowym.

Poznań - Insieme

Jedzenie staje się tu pretekstem do spotkań i rozmów, a połączenie włoskich tradycji z polskimi upodobaniami sprawia, że każda potrawa powstaje z dbałością o najwyższą jakość i autentyczny smak. W menu znajdziemy włoskie składniki, świeże, sezonowe produkty oraz ręcznie wyrabiane makarony. Podczas Festiwalu goście mogą skosztować: na przystawkę - arancini z kaczką i serem Pecorino Romano lub z gorgonzolą, gruszką i orzechami. W roli głównej - wołowe ossobuco z pieczoną marchewką, polentą z truflą i sosem szałwiowym lub w wersji wegetariańskiej fiore di carcofi, czyli nadziewane pierożki z farszem z karczochów i parmezanu, podawane na sosie marinara. Na deser -panna cotta z figami i białą czekoladą lub bab? au rum z kremem waniliowym.

Białystok - Skórka Bistro Wino

To miejsce, w którym menu zmienia się wraz z porami roku, a na talerzu zawsze królują świeże, sezonowe składniki w autorskiej interpretacji. Specjalnie na RestaurantWeek powstało menu pełne niebanalnych smaków. Wśród propozycji znaleźć można m.in. pierś z kaczki z purée z topinamburu i chałwy z karmelizowanymi marchewkami, a także halibuta z sosem szafranowym, dzikim brokułem i pudrem z kopru. Na deser serwowana jest lawendowa papierówka z lodami śmietankowymi i kruszonką albo pudding śmietankowy z miso-toffi i malinowymi sezamkami.

Lublin - 2PiEr

Lubelszczyzna to prawdziwy raj dla smakoszy, a Lublin - położony na styku kultur wschodu i zachodu - dumnie prezentuje swoje barwne oblicze i chętnie korzysta z bogactwa natury, które inspiruje lokalną kuchnię. W samym sercu miasta, przy ul. Artura Grottgera 2, na piątym piętrze, mieści się 2PiEr - to właśnie tutaj tradycja polskiej kuchni spotyka się z nowoczesną finezją, a panoramiczny widok na miasto dopełnia całe doświadczenie. Z okazji RestaurantWeek przygotowano dwa autorskie menu. W propozycji A królują: balotyna z kurczaka z majonezem wasabi i piklowaną cebulą oraz wellington z karkówki, z pieczarkami i kruszonką serową. Menu B to ukłon w stronę roślinnych kompozycji. Przystawka to krem z dyni z lodami kokosowymi i krokietem z sera Bursztyn, a danie główne - gratin z boczniakiem, piklowaną żurawiną i sosem tymiankowym. Zwieńczeniem uczty w obu wariantach jest babka cytrynowa z lodami kajmakowymi, żelem mlecznym i coulis porzeczkowym.

Bydgoszcz - MONKA Młyny Rothera

W centrum Bydgoszczy, w odrestaurowanym Spichrzu Mącznym na terenie Młynów Rothera, powstało miejsce, w którym historia spotyka się ze smakiem. Kuchnia Monki czerpie inspiracje z tradycji włoskiej i francuskiej. Specjalnie na RestaurantWeek szef Michał Kozłowski przygotował on dwie wersje menu. Pierwsza składa się z kremu z dyni i kokosa z nutą chilli i prażonymi pestkami, polędwiczki wieprzowej sous-vide z krokietami serowymi i pieczonym burakiem oraz delikatnego sernika na zimno z wanilią madagaskarską, glazurowanymi śliwkami i chrupiącym ciastkiem cygaretkowym.  Druga propozycja to porowo-ziemniaczany krem ? la Paris, chrupiąca pinsa z fior di latte, ziołowym chrustem i rukolą, a na koniec - pieczone śliwki z maślano-migdałową kruszonką i waniliowym cr?me anglaise.

Szczecin - Bellevue

To restauracja mieszcząca się przy ul. 3 Maja 22, w której każde danie jest małą francuską przygodą: od kremowych zup i aromatycznych mięs, po deserowe propozycje zachwycające smakiem i wyglądem. Bellevue łączy elegancję z przyjemnością jedzenia, tworząc doświadczenie, do którego chce się wracać. Wśród festiwalowych propozycji znajdziesmy tam francuską zupę cebulową z grzanką z serem raclette, filet z kaczki Mulard z galette z buraka, kremowym purée ziemniaczanym, konfitowanym jabłkiem i sosem porto oraz klasyczne tarte au citron z kruchego ciasta z kremem cytrynowym. Alternatywnie można spróbować rillettes z wędzonego łososia na chrupiącej bagietce z piklami, doradę z ratatouille prowansalskim, pieczonym w popiele ziemniakiem i pistou z natki pietruszki oraz cr?me caramel z solą Maldon.

Rezerwacja stolika dostępna na stronie RestaurantWeek.pl