
RestaurantWeek: gdzie jedzą foodies?
Ruszyła wiosenna edycja RestaurantWeek. Pod hasłem #BornToBeFoodie od 4 marca do 17 kwietnia 2025 roku restauracje w całym kraju zapraszają na wyjątkowe, trzydaniowe menu w cenach nawet 50 proc. niższych niż w regularnej karcie! Które restauracje podbiją serca prawdziwych foodies?
Warszawa - Gardens by Fort
W samym sercu historycznego Fortu Mokotów, przy ulicy Szpilmana 6, kryje się Gardens by Fort. To nie tylko restauracja, ale i przestrzeń, gdzie międzynarodowe inspiracje spotykają się z lokalnym charakterem, tworząc doświadczenia kulinarne. Surowe, industrialne wnętrze wraz z przestronnym ogrodem tworzą idealne tło dla smaków, które na długo zapadają w pamięć. W ramach RestaurantWeek w menu pojawią się: kremowe arancini z nutą dyni i koziego sera, aksamitne policzki wołowe z karmelizowaną marchwią i cytrynowa. A dla miłośników roślinnych wariacji - fasola pinto w cytrusowym aioli, warzywa korzeniowe w towarzystwie kiszonego kumkwatu i karmelowa tarta z nutą kawy.
Białystok - Nastroje w Hotelu 3 Trio
Restauracja Nastroje mieści się w Hotelu 3 Trio w stolicy Podlasia. Od ponad trzech dekad serwowane są tutaj dania, które godzą tradycję z nowoczesnymi inspiracjami, tworząc niezapomniane doznania kulinarne. Specjalnie na RestaurantWeek przygotowano menu pełne niebanalnych smaków. Wśród propozycji znaleźć można tatara wołowego z nutą Ponzu, chrupiącą jagnięcinę w panko czy czarne risotto z owocami morza inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Na deser serwowany jest mus kawowy z truskawką oraz delikatny ptyś kawowy z praliną orzechową.
Bydgoszcz - Gdańska 14
Gdańska 14 w Bydgoszczy to restauracja, gdzie smaki zmieniają się wraz z porami roku, a klasyczne techniki kulinarne splatają się z innowacyjnymi pomysłami. Podczas RestaurantWeek można spróbować dwóch autorskich menu. W propozycji A królują wyraziste potrawy - tatar wołowy z piklowanymi warzywami i korzenną bagietką, marynowany w maślance stek ze schabu z chrupiącą włoską kapustą, jabłkiem i popcornem gryczanym, a na deser mus z białego sera z espumą mango i karmelizowanym słonecznikiem. Menu B to ukłon w stronę warzywnych kompozycji. Przystawka to krem z buraka z chrzanowymi kopytkami i fetą, danie główne - stek z cukinii w towarzystwie czerwonego curry, hummusu marchewkowego i jogurtu, a na zakończenie - słodkie cappuccino z kremem toffi, jagodową konfiturą i kruszoną belgijską czekoladą.
Lublin - Giuseppe
Giuseppe to restauracja, gdzie króluje połączenie włoskich tradycji z polskimi upodobaniami. W menu dominują włoskie składniki, świeże, sezonowe produkty oraz własnoręcznie wyrabiane makarony i ravioli. Podczas Festiwalu goście mogą skosztować dań: na przystawkę delikatny tatar z krewetki lub wyraziste carpaccio z buraka. W roli głównej - ręcznie robione pappardelle z polędwicą wołową i grana padano albo w wersji wegetariańskiej z sercami karczocha i pomidorkami. Na deser klasyczna panna cotta z musem malinowym lub puszysta beza malinowa.
Łódź - Heksagon 2.0
W restauracji Heksagon 2.0 śródziemnomorskie smaki spotykają się z autorską finezją. W festiwalowym menu pojawią się: gratin z ziemniaka z pastrami z rostbefu, pączek z gęsią, a także polędwica Black Angus z argentyńską krewetką i purée z batata z jalape?o. Miłośnicy ryb zachwycą się sezonowym dorszem Skrei z anchois i sosem z pieczonej papryki, a zwieńczeniem uczty będzie tartaletka z kremem cytrynowym, słonym karmelem i sorbetem cytrynowym z Limoncello. Restauracja Heksagon 2.0 znajduje się przy Pomorskiej 144, kilka minut od centrum Łodzi.
Rzeszów - Délice
Położona w Alei pod Kasztanami restauracja Délice to miejsce, gdzie główną rolę gra francuski ser Raclette. W menu królują chrupiące pajdy z roztopionym serem, kolorowe bowle, pinsy oraz słodkie brioche. Goście mogą delektować się sezonowymi specjałami w eleganckim wnętrzu lub na tarasie z widokiem na Fontannę Multimedialną. Wśród festiwalowych propozycji dostępne są: włoski wypiek pszenny na sosie serowym z Raclette, prosciutto crudo oraz marmoladą chili-grejpfruit i rukolą, dekonstrukcja naleśnika z kaczką w sosie cytrusowo-czekoladowym oraz tartaletka kakaowa z insertem porzeczkowym, kremem rafaello i chrupiącym kokosem. Alternatywnie można skosztować koperkowego kremu z jajkiem w koszulce, quiche z topinamburem i szparagami oraz pieczonych brzoskwiń z cynamonową bezą.
Warmia i Mazury (Mikołajki) - Nóż w Wodzie
Restauracja Nóż w Wodzie, usytuowana w sercu Mikołajek, łączy kulinarną finezję z niepowtarzalnym klimatem. Podczas Festiwalu do wyboru są dwie wersje menu. Pierwsza składa się z wołowiny teriyaki na przystawkę, polędwiczki wieprzowej sous-vide z aksamitnym gratin ziemniaczanym na danie główne i tarty jabłkowej na deser. Drugą ucztę otwiera tacos z krewetką, daniem głównym jest tagliatelle z owocami morza, a na koniec mus z ciemnej czekolady z wiśniami.
Rezerwacje dostępne na stronie: https://RestaurantWeek.pl/