Rekrutacja na lato

Rekrutacja na lato

Nawet 20 chętnych na miejsce, ale wielu rezygnuje. Branża szuka zarówno młodych, jak i seniorów.

Sezon letni, jak co roku, przynosi wzmożone zapotrzebowanie na pracowników w sektorze HoReCa. Jak wynika z analizy Grupy Progres, wspomniana branża generuje znaczny odsetek ofert etatów sezonowych. Na każdą z nich odpowiada nawet kilkadziesiąt osób, ale wielu rezygnuje z rozmowy kwalifikacyjnej albo po otrzymaniu propozycji zatrudnienia odmawiają jej przyjęcia. Mile widziani są młodsi i starsi. Co 10 ogłoszenie pracy na sezon wymaga statusu ucznia lub studenta, a co 20 pracodawca zaznacza w ofercie, że chętnie zatrudni seniora.

W ciągu ostatniego tygodnia w największych portalach z ogłoszeniami o pracę pojawiło się ponad 25 tys. ofert rekrutacji sezonowych, wynika z analiz Grupy Progres. Najwięcej w województwie pomorskim, śląskim, dolnośląskim, mazowieckim i małopolskim. Obecnie na czas letni kandydatów do zespołu poszukują firmy z sektora HoReCa, handlu i rolnictwa. Nie brakuje też ofert w branży turystyczno-rozrywkowej. Najwięcej osób poszukiwanych jest na stanowiska tj. pokojówka, recepcjonista, kucharz, kelner, dostawca zamówień gastronomicznych, pomoc kuchenna, kasjer, osoba do wykładania towarów, sprzedawca na stoiskach z pamiątkami oraz w sezonowych punktach gastronomicznych. 

Na każde ogłoszenie odpowiada średnio od 8 do nawet 20 osób, ale odzew bywa większy. Wszystko zależy od branży, stanowiska, warunków pracy i zarobków. Nie zawsze jednak wysłane CV oznacza gotowość do pracy kandydata i jej faktyczne podjęcie. Z badania Grupy Progres wynika, że co drugi pracodawca (49 proc.) doświadcza sytuacji, w której chętni do udziału w procesie rekrutacji albo rezygnują z rozmowy kwalifikacyjnej albo po otrzymaniu propozycji zatrudnienia odmawiają jej przyjęcia. Najczęstsze powody takich zachowań to niskie wynagrodzenie, trudne warunki pracy, dystans do miejsca zatrudnienia, brak możliwości zakwaterowania, niejasne warunki zatrudnienia, problemy zdrowotne, zmiana planów życiowych, znalezienie lepszej oferty zatrudnienia oraz preferencje dotyczące branży - niektórzy kandydaci początkowo szukają etatów wszędzie, ale faktycznie są zainteresowani pracą sezonową tylko w określonych sektorach.

- Branżami cieszącymi się popularnością wśród kandydatów są HoReCa oraz handel w miejscowościach turystycznych. Z naszych analiz wynika, że obecnie ofert pracy w tych branżach jest mniej niż w poprzednich latach, ale nadal jest z czego wybierać. Wspominany spadek to efekt wielu zmiennych m.in. spadającej liczby turystów, krótszego czasu wypoczynku czy rosnących kosztów prowadzenia biznesu i zatrudniania. Te wzrosną już niebawem kolejny raz, bo w lipcu czeka nas już druga w tym roku podwyżka płacy minimalnej, którą odczują też pracodawcy sezonowi - mówi Katarzyna Balicka, kierownik regionu w Grupie Progres. 

 Z analiz Grupy Progres wynika, że większość ofert do prac sezonowych (53 proc.) zawierających informację o wynagrodzeniu podaje, że wynosi ono od 3 500 do 5 500 zł. Wyższa pensja - od 5 500 do 6 500 zł. podana jest w 26 proc. ogłoszeń, a wypłatę powyżej 6 500 zł oferuje 21 proc. firm szukających chętnych do zespołu na sezon. W tym roku można zarobić nieco więcej niż w latach ubiegłych, ale wysokość wynagrodzenia i ewentualnych dodatków do pensji zależy od doświadczenia kandydata oraz rodzaju stanowiska. Na przykład, kelner podający rybę i frytki w barze nadmorskim może oczekiwać kwoty płacy minimalnej. Od lipca będzie 4 300 zł brutto (obecnie 4 242 zł brutto) W przypadku pracy w hotelu trzygwiazdkowym, płaca zasadnicza może wzrosnąć o co najmniej 10 proc. do ok. 4 800 zł brutto. Dla osób z trzyletnim doświadczeniem na podobnym stanowisku, wzrost wynagrodzenia może sięgnąć nawet 15-20 proc. - 4 950-5 200 zł brutto. Napiwki stanowią istotny element dodatkowego dochodu, a ich sposób rozliczania - indywidualnie lub grupowo - powinien być ustalony na etapie rozmów kwalifikacyjnych. Standardowo, napiwek wynosi od 10 proc. do 15 proc. wartości zamówienia. W przeliczeniu na złotówki można zarobić od 30 do 150 złotych dziennie lub więcej. Wszystko zależy od hojności gościa, restauracji, pory roku i dnia. Zarobki dla kucharzy zaczynają się najczęściej od 4 500 zł a kończą na 8 000 zł, bywają też wyższe.

Chętni do obsługi stanowisk z lodami, goframi, kukurydzą i innymi przekąsami mogą liczyć na zarobek od 4 000 do nawet 8 000 zł brutto (w zależności od sprzedaży). Średnie pensje kasjerów na sezon to 4 000-5 500 zł. Dodatkowe udogodnienia czy benefity, zakwaterowanie i wyżywienie czy bezpłatny dojazd do pracy są często jedynymi dodatkami oferowanymi przez pracodawców w sezonie. Ważne jest, aby już na etapie rozmów wyjaśnić warunki zakwaterowania i partycypację w kosztach, aby uniknąć nieporozumień. Warto również zwrócić uwagę na wielkość pokoi oraz standardy wyżywienia oferowane przez pracodawcę.

Jak wynika z danych Grupy Progres, co 10 ogłoszenie pracy na sezon wymaga statusu studenta, a co 20 pracodawca na sezon chętnie zatrudni też seniora. Przy wyborze odpowiedniego dla siebie zajęcia należy jednak zwrócić uwagę na pozostałe kryteria, którymi kierować będą się pracodawcy przy wyborze kandydatów. Te bowiem są ściśle powiązane z charakterem danego miejsca pracy. Szukający powinni więc mierzyć siły na zamiary i dopasować stanowisko, na które chcą aplikować, do swoich predyspozycji i możliwości. W hotelach pięciogwiazdkowych oczekiwania mogą być wyższe niż w pensjonatach, co wynika nie tylko z różnic w atmosferze pracy, ale także z ograniczonego czasu na przeszkolenie nowych pracowników. Szkolenia są zazwyczaj krótkie, a pracownicy muszą wykazać się samodzielnością niemal od pierwszego dnia. Niezbędna jest dobra kondycja fizyczna, rozumiana jako zdolność do pracy w szybkim tempie i wytrzymałość na długotrwałe przebywanie na nogach, często przez około 12 godzin dziennie. Co więcej, większość ofert pracy sezonowej wymaga zaświadczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych, którego uzyskanie może zająć około dwóch tygodni. Z tego powodu kandydaci planujący podjęcie pracy sezonowej powinni zadbać o niezbędne dokumenty zdrowotne z odpowiednim wyprzedzeniem.

Źródło: Grupa Progres