Przyprawy i zioła od kuchni

Przyprawy i zioła od kuchni

Smak, aromat, prezentacja. To jedne z podstawowych elementów, które wyznaczają jakość i charakter każdego dania. Osiągnięcie niepowtarzalnych kulinarnych doznań jest możliwe dzięki aromatycznym przyprawom i ziołom. Nie tylko dodają koloru, ale również wpływają na efekt finalny.

Każdy szef kuchni doskonale zdaje sobie sprawę, jak wielką rolę w gastronomii odgrywają przyprawy i zioła. Stanowią podstawowe produkty, których nie można pominąć w profesjonalnej kuchni. Bez względu na porę roku dodają smaku i pozwalają komponować dania o niezwykłych właściwościach, takich jak bogaty aromat i charakterystyczny smak, którego nie dałoby się uzyskać, gdyby nie konkretna przyprawa.

Sezon zimowy to czas, gdy bardziej niż kiedykolwiek zwracamy uwagę na jakość i bogactwo smaków. Dostępność świeżych owoców i warzyw jest o wiele mniejsza, dlatego każdy produkt jest na wagę złota. Przyprawy i zioła pozwalają nie tylko pokazać jego potencjał na talerzu czy wzbogacić nasze potrawy, ale także zadbać o dopracowanie ich pod względem smaku.

Wybierając przyprawy i zioła do swojej restauracji, pamiętajmy, że liczy się przede wszystkim jakość. To one wprowadzają w nasze życie odrobinę kulinarnej magii, sprawiając, że nawet najprostsze dania mogą nabrać wyjątkowego charakteru.

Ilu szefów kuchni, tyle ulubionych i najczęściej używanych przypraw, bez których nie można sobie wyobrazić prowadzenia restauracji. W mojej kuchni nie może zabraknąć soli i świeżo mielonego pieprzu najwyższej jakości. Sól to podstawowa przyprawa, bez której trudno byłoby gotować. Nic w tym dziwnego, w końcu nie tylko podkreśla smak dań, ale i wpływa na odczuwanie innych smaków, potęgując słodycz lub gorzki smak. To cecha soli, dzięki której od wieków jest jedną z pozycji obowiązkowych w każdej kuchni. Musimy jednak pamiętać, żeby używać jej z umiarem.

Oczywiście pod ręką zawsze mam również świeże zioła i przyprawy korzenne. Cynamon, goździki, anyż czy imbir. To właśnie one sprawiają, że poprzez dania możemy odczuć magię zbliżających się świąt, których nie wyobrażam sobie także bez suszonej skórki pomarańczowej, gałki muszkatołowej i majeranku dodawanego w moim domu do karpia.

W sezonie zimowym w mojej kuchni królują również przyprawy orientalne. Są bogate w aromat i mają właściwości rozgrzewające, w sam raz na chłodne dni. Począwszy od wielu dań, poprzez wino grzane, na herbatach rozgrzewających skończywszy, używam cynamonu, kardamonu, imbiru, trawy cytrynowej, goździków czy rozmarynu. Aby podkreślić smak, warto eksperymentować ze sposobem ich obróbki. Czasami wystarczy je podgrzać lub uprażyć, aby wydobyć jeszcze więcej aromatu i uzyskać właściwą głębię smaku.

CAŁY ARTYKUŁ <KLIKNIJ TUTAJ>