Przez żołądek do serca
Czyli pomaganie przez gotowanie - to projekt uczniów ZSZ nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce przygotowany w ramach Ogólnopolskiej Olimpiady Zwolnieni z Teorii. Celem wydanie kulinarno-cukierniczego e-booka i pomoc charytatywna.
Łucja i Arhip to uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Biorąc udział w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Zwolnieni z Teorii, wraz z profesjonalistami z branży gastronomicznej, opracowali projekt społeczny "Przez żołądek do serca - czyli pomaganie przez gotowanie". Został on wsparty m.in. przez szefów kuchni oraz cukierników, w tym: Artura Lenczewskiego, Sebastiana Cichego, Krystiana Sosnowskiego oraz Wojciecha Rzepeckiego. Przepisem podzielił się także Paweł Gruba.
Efektem współpracy jest kulinarno-cukierniczy e-book. Dochód z jego sprzedaży zostanie przeznaczony na pomoc chorej córce absolwentki ZSZ nr 4 - Kornelce, dziewczynce od urodzenia zmagającej się z niepełnosprawnością ruchową. Wsparcie finansowe jest niezbędne, by mogła być objęta stałą opieką specjalistów i miała dostęp do rehabilitacji.