
Przemysław Klima w Krakowie otwiera nową restaurację
Przemysław Klima, szef kuchni "Bottiglierii 1881" jedynej obecnie polskiej restauracji z gwiazdką Michelin, przygotowuje się do otwarcia kolejnego lokalu. Co planuje i jaki ma pomysł na kuchnię?
To będzie drugi lokal, do którego otwarcia przygotowuje się szef kuchni gwiazdkowej krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Jak zapowiedział restaurator, formuła nowego miejsca będzie nieco inna, niż ta, do której przyzwyczaili się goście Bottiglierii - informuje "Rzeczpospolita"
Nowy koncept zdobywcy gwiazdki Michelin
Współzałożyciel i szef kuchni w krakowskiej Botiglierii 1881 jest jednym ze stu najlepszych szefów kuchni na świecie. W 2021 roku Przemysław Klima trafił na listę The Best Chef Awards. Co więcej, jak wynika z jego publikacji w mediach społecznościowych, szykuje niespodziankę i nie zamierza zwalniać tempa!
W 2022 roku utytułowany szef kuchni planuje dalej rozwijać swoją działalność. W swojej relacji na Instagramie Klima napisał: "Mój nowy plan na 2022 rok to otwarcie kolejnej restauracji w Krakowie. Będzie to koncept oparty na comfort food" - informuje "Rzeczpospolita".
Dodatkowo Klima poinformował, że w odróżnieniu od niewielkiej "Bottiglierii", w nowej restauracji będzie więcej miejsc. Dzięki temu jego kuchni będzie mogła spróbować większa liczba gości.
Obecnie szef kuchni słynie z doprecyzowanego w każdym szczególe fine diningu. Przemysław w swojej kuchni korzysta z produktów lokalnych, najlepszej jakości. W dania wkłada cały swój wysiłek. Pozyskuje produkty od małych dostawców, którzy stosują dawne, tradycyjne techniki.
Co będzie na talerzach? A przede wszystkim, jak będą smakować dania w powstającej właśnie restauracji? O tym miłośnicy wykwintnego jedzenia i fani kuchni Przemysława Klimy przekonają się zapewne już niebawem - w tym roku!