Przed nami Arte Culinaria Italiana 2025
W dniach od 28 lutego do 2 marca 2025 roku w Pałacu i Folwarku Arche Łochów odbędzie się XVIII edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana.
To jeden z najstarszych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, który charakteryzuje się zarówno wieloletnią historią, jak i dorobkiem kulinarnym.
Podczas konkursu spotkają się zarówno profesjonaliści z restauracji i hoteli z całej Polski, jak i młodzi adepci sztuki kulinarnej oraz pasjonaci kuchni włoskiej, którzy przystąpią do rywalizacji w duetach z gwiazdami telewizyjnymi.
Jak podkreślają organizatorzy, głównym celem konkursu jest wykazanie się umiejętnościami przygotowania dwóch dań kuchni włoskiej: makaronu i rostbefu sezonowanego na sucho z użyciem innych dowolnych produktów, zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.
Podopieczni z Fundacji Leny Grochowskiej będą tworzyli drużynę z celebrytami, startując w konkursie dla gwiazd.
- Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską, prezentacji firm oferujących produkty wysokiej jakości oraz popularyzowaniu włoskich kulinariów wśród pasjonatów i amatorów kuchni - podkreślają organizatorzy.
Autorem, pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Giancarlo Russo - znany włoski szef kuchni i promotor kuchni włoskiej w Polsce.
Szczegóły dotyczące regulaminu konkursu dla profesjonalistów oraz niezbędnych dokumentów znajdują się na stronie https://www.facebook.com/arteculinariaitalianapl/?locale=pl_PL