Premiera książki Giancarlo Russo
Ukazała się nowa książka Giancarlo Russo, ambasadora kuchni włoskiej w Polsce - "Tutto Il Mare - Ryby i Owoce Morza" Jej premiera odbyła się podczas uroczystej kolacji w łódzkim Orientarium. Wydarzenie było skierowane do przedstawicieli branży HoReCa.
"Tutto Il Mare" to książka zawierająca ponad 30 receptur przygotowanych przez Giancarlo Russo, ambasadora kuchni włoskiej w Polsce oraz szefów kuchni Akademii Inspiracji. Przepisy zostały podzielone na cztery sekcje w zależności od zastosowanej techniki kulinarnej: crudo (surowe), cucinando in padella (na patelni), frittuta + grigliata (smażone i grillowane) oraz cottura al forno (pieczone).
- Kuchnia włoska to nieprzebrane bogactwo składników. Jej sekretem są świeże, wysokiej jakości produkty pochodzące z natury bądź z morza - mówi Giancarlo Russo.
- Książka jest okazją do wzięcia udziału w kulinarnej podróży po Włoszech oraz znalezienia inspiracji zarówno na szybkie potrawy, jak i te bardziej wyrafinowane. Publikacja zawiera również porady kulinarne dotyczące doboru produktów bądź sposobu przygotowania dań ? dodaje ambasador kuchni włoskiej w Polsce.
Premierze książki towarzyszyła uroczysta kolacja w łódzkim Orientarium. Wśród gości znaleźli się między innymi przedstawiciele Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego. Dania przygotowali Giancarlo Russo oraz szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO. Goście mogli spróbować: carpaccio z ośmiornicy, dorsza i miecznika, pieczonego okonia z puree ze szpinaka, pomidora oraz pietruszki z wanilią, homara z emulsją z limonki, selera naciowego i estragonu podanego na kremie z rukoli oraz tartaletkę z tatarem z czerwonej krewetki i kawiorem.