Powstaje drugie bistro Yes Butcher!
Michał Gniadek, szef kuchni i autor współpracujący z magazynem Szef Kuchni, otwiera kolejny lokal. Tym razem na warszawskim Żoliborzu.
Michał Gniadek, były szef kuchni w restauracjach Plato, Zoni i Klonn w zeszłym roku otworzył autorskie bistro połączone ze sklepem mięsnym i delikatesami na warszawskiej Saskiej Kępie. Już wkrótce zostanie otwarte kolejne miejsce pod szyldem Yes Butcher! Tym razem na Żoliborzu.
Michał Gniadek podkreśla, że planuje, aby docelowo powstało kilka lokali, być może kilkanaście, w różnych rejonach Warszawy, a niewykluczone, że także w innych miastach. Ponadto, jak informuje szef kuchni, otwarcie kolejnego bistro było zaplanowane dopiero za dwa lata, jednak sukces pierwszego okazał się tak duży, że dziś trzeba robić rezerwacje na dwa tygodnie do przodu. Stąd decyzja o przyspieszeniu otwarcia.
Żoliborski Yes Butcher! nie będzie różnił się od pierwotnego lokalu - wszystkie z nich mają mieć nie tylko identyczny asortyment mięs, ale także takie same kolory wnętrza, wystrój, lady i menu. Yes Butcher! skupia się na sezonowanej wołowinie w formie steków, a goście mogą wybierać spośród różnych kawałków mięsa, takich jak polędwica, rostbef, antrykot, tomahawk, t-bone, picanha, hanger, denver, czy flat iron steak.
W Yes Butcher! oprócz wyboru mięs, można także kupić gotowe dania na bazie owoców morza, zupy, m.in. rosół z bażanta, czy przygotowywane na miejscu salsy i sosy do steków. W menu bistra znalazło się miejsce zarówno na ośmiornice i zapiekany w cieście pasztet pate croute, jak i na autorskie burgery. W karcie znajdzemy też krótki wybór klasyków polskiej kuchni podanych z restauracyjnym sznytem, takich jak strogonow, zupa szczawiowa czy sernik.
Wszystko wskazuje na to, że nowy lokal zostanie otwarty po Wielkanocy. Żoliborski lokal wymaga jeszcze ostatnich szlifów i przygotowania do przyjęcia pierwszych gości. Drugi Yes Butcher! Otworzy się na początku kwietnia.