Polska sałatka wśród najlepszych
Serwis Tasteatlas.com regularnie publikuje rankingi - w oparciu o głosy internautów - najlepszych dań na świecie. Najnowszy został poświęcony sałatkom. Za najlepszą uznano grecką dakos, która składa się z grzanek, pokruszonego sera, posiekanych dojrzałych pomidorów, oliwek, kaparów, świeżego oregano i oliwy z oliwek. Nie zabrakło polskiego akcentu.
Na drugim miejscu uplasowała się tunezyjska mechouia, czyli sałatka z grillowanych warzyw: papryki, pomidorów, cebuli i czosnku. Jest skropiona oliwą z oliwek i doprawiona kminkiem, solą i czarnym pieprzem. Podium zamyka sałatka grecka składająca się z sałaty, pomidorów, sera feta, oliwek, ogórków, oregano, cebuli i oliwy z oliwek.
W rankingu 50. najlepszych sałatek została wyróżniona również propozycja z Polski. W zestawieniu znalazła się mizeria, która znalazła się w top 20, zajmując 14. miejsce.