
Polak w finale World Paella Day Cup 2025
Łukasz Kaniecki, szef kuchni warszawskiej restauracji Tres Toros w Elektrowni Powiśle, stanie do walki o tytuł mistrza paelli. Mistrzostwa odbędą się w Walencji.
Polak znalazł się w gronie 12 najlepszych kucharzy świata, którzy 20 września 2025 roku wezmą udział w rywalizacji w prestiżowym konkursie World Paella Day Cup 2025. To poświęcony paelli konkurs odbywający się w Walencji - miejscu narodzin tego kultowego dania.
Łukasz Kaniecki jest jedynym szefem kuchni z Polski, który zmierzy się z największymi pasjonatami tego dania z całego świata.
- To dla mnie ogromne wyróżnienie móc reprezentować Polskę w tym prestiżowym, międzynarodowym konkursie kulinarnym. Paella to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni hiszpańskiej, a możliwość przygotowania jej w Walencji, w gronie najlepszych szefów kuchni z całego świata, jest spełnieniem kulinarnego marzenia. Chciałbym, aby jak najwięcej osób towarzyszyło mi w tej drodze zarówno podczas przygotowań, jak i konkursowych zmagań, które będę relacjonował w mediach społecznościowych - mówi Łukasz Kaniecki.
Zanim Polak wyruszy do Hiszpanii, będzie okazja, aby spróbować jego interpretacji paelli. Już 30 sierpnia w godz. 14:00-18:00 w warszawskiej restauracji Tres Toros w Elektrowni Powiśle odbędzie się wydarzenie Paella Live Cooking.