Polak najlepszym sushi masterem w Europie!
W poniedziałek, 4 listopada 2024 roku w Monako, rozstrzygnięto europejskie mistrzostwa w przyrządzaniu sushi - European Sushi Championship. Zwycięzcą został sushi master z Warszawy.
Mistrzem Europy w Sushi 2024 został Piotr Kuc, Head Sushi Chef w Izumi Sushi Biały Kamień w Warszawie.
Drugie miejsce zajął Nuno Brito z Portugalii, natomiast na trzecim stopniu podium uplasował się Maurilio Araujo ze Szwajcarii.
Zadaniem sushi masterów było przygotowanie w ciągu 60 minut ok. 50 sztuk sushi, w tym nigiri, maki, uramaki, kazari-maki oraz kazari-nigiri, a także 15 sztuk sashimi. Ponadto każdy uczestnik musiał wybrać dwa kreatywne "popisowe" dzieła i przygotować po 6 identycznych kawałków każdego z nich, w sumie 12 sztuk, na osobnym talerzu do degustacji
Ocenie podlegała również organizacja pracy, w tym przygotowanie surowców (ryb, owoców morza, warzyw, mięsa, sosów, dekoracji itp.).
Gratulujemy!