![Polak na podium Pizza Senza Frontiere Polak na podium Pizza Senza Frontiere](assets/media/aktualnosci/tomasz_wolski_pizzaiolo.jpeg)
Polak na podium Pizza Senza Frontiere
Tomasz Wolski zajął drugie miejsce w międzynarodowym konkursie Pizza Senza Frontiere w kategorii Pizza Napoletana Contemporanea podczas targów SIGEP we Włoszech.
Pizza Senza Frontiere - World pizza Champion Games to międzynarodowy konkurs skierowany do profesjonalnych pizzaioli. Do udziału można przystąpić w kategoriach, takich jak: Pizza in Teglia, Pizza in Pala, Pizza al Metro, Pizza a 4 mani, Pizza a sorpresa - Mystery Box, Pizza Senza Glutine, Pizza Dessert, Pizza Tonda al Matterello, Pizza Classica, Pizza Napoletana Tradizionale, Pizza Napoletana Contemporanea, Pizza e Birra, Pizza e Cocktail, Pizza e Vino oraz Pizza Fritta
Tomasz Wolski, pizzaiolo pochodzący z Podhala i członek Accademii Pizzaioli Polska, zajął 2. miejsce w międzynarodowym konkursie Pizza Senza Frontiere w kategorii Pizza Napoletana Contemporanea. Miejsce pierwsze zajął Sibin Musev, wyprzedzając Polaka przewagą jedynie 28 punktów. Na trzecim miejscu uplasował się Antonio Musto.
- Był to wyjątkowy moment dla mnie oraz polskiej gastronomii - połączenie tradycji z nowoczesnością wyniosło mnie na podium wśród najlepszych pizzaiolo świata. Z góralską determinacją i sercem do gotowania od lat dążę do perfekcji w sztuce kulinarnej. Moja pasja do włoskiej kuchni, połączona z miłością do góralskich korzeni, sprawiła, że chcę inspirować ludzi, dzieląc się swoją historią i umiejętnościami - mówi Tomasz Wolski.
To niejedyny sukces reprezentacji Polski podczas Mistrzostw Świata w Pizzy. Trzecie miejsce w kategorii Pizza in Teglia zajął Jan Prostak, z kolei na trzecim stopniu podium w klasycznej pizzy neapolitańskiej stanął Akhtem Mensitov.
Gratulujemy!