Polak członkiem jury Bocuse d'Or 2024
To już oficjalne! Adam Chrząstowski został członkiem jury degustacyjnego jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie - Bocuse d'Or. Zasiądzie w gronie 20 kulinarnych ekspertów.
Jak zaznaczają organizatorzy, jury degustacyjne Bocuse d'Or będzie złożoea z 20 członków pochodzących z każdego kraju, który bierze udział. Polskim przedstawicielem jury został Adam Chrząstowski, szef kuchni i prezydent Akademii Bocuse d'Or Polska.
Kto jeszcze zasiądzie w jury? Nie brakuje głośnych nazwisk; wśród nich są: Viki Geunes, Francis Cardenau, Jose Manuel M., Herkki Ruubel, Tommi Touminen, Davy Tissot, Bence Dalnoki, Thrainn Freyr Vigfússon, Enrico Crippa, Dinars Zvidrinš, Patrik Jaros, Eyvind Hellstr?m, François Geurds, Marek Fichtner, Clare Smyth, Peter Duransky, Tommy Myllymäki, Alessandro Mordasini oraz Mehmet Gök.
To szefowie kuchni, którzy zostali podzieleni na dwie grupy. Dziesięcioro z nich oceni temat na talerzu, a pozostała dziesiątka przyjrzy się wykonaniu tematu na platerze. Jak podkreślają organizatorzy, jury będzie nagradzać osiągnięcia, które uosabiają idealną równowagę pomiędzy smakiem, szacunkiem dla produktu, dbałością o szczegóły, pomysłowością i, oczywiście, mistrzostwem technicznym.