Polagra 2025 - podsumowanie

Polagra 2025 - podsumowanie

W dniach 24-26 września 2025 roku odbyła się jubileuszowa, 40. edycja targów Polagra. W przestrzeni Międzynarodowych Targów Poznańskich spotkali się przedstawiciele sektora HoReCa.

Za nami trzy dni pełne emocji, wiedzy i inspiracji. Program szkoleń w strefie HoReCa ukazał różne oblicza gastronomii, prezentując branżę nie tylko jako narzędzie komunikacji, ale przede wszystkim wymagający biznes.

Targi Polagra przygotowały w tym roku Strefę POLAGRA horeca by Paweł Gruba. To nowa przestrzeń oferująca praktyczne wskazówki dla biznesu. Kulinarna wiedza stała się pretekstem do przygotowania show.

W panelu wzięli udział m.in. szefowie kuchni: Paweł Salamon, Dawid Łagowski, Ernest Jagodziński oraz influencerzy związani z kulinariami. Omówili znaczenie współpracy z influencerami, a także budowanie marki osobistej za pośrednictwem szefów kuchni.

Z kolei na scenie Polagra nie zabrakło debat dotyczących przede wszystkim przyszłości branży, zaczynając od systemu kaucyjnego, poprzez zrównoważony rozwój, na niemarnowaniu jedzenia, które staje się nowym standardem w branży kończąc.

W programie nie zabrakło również przestrzeni do live cookingu w wykonaniu Cristiny Catese wraz z szefami kuchni FIC (Federazione Italiana Cuochi).

Ostatni dzień targów Polagra upłynął pod znakiem siły kobiet w gastronomii. To temat, który został poruszony w kontekście postrzegania kobiet w profesjonalnej kuchni. Tego dnia odbyło się także szkolenie z fotografii kulinarnej prowadzone przez Edwarda Trzeciakiewicza.

Organizatorzy zapowiedzieli, że kolejna edycja targów Polagra odbędzie się w dniach 23-25 września 2026 roku.