Podatki w gastronomii: dania z owocami morza

Podatki w gastronomii: dania z owocami morza

Podatek VAT w gastronomii to jeden z najważniejszych czynników, które wpływają zarówno na ceny dań, kondycję finansową restauracji, jak i funkcjonowanie branży. Ze względu na różnorodność produktów i usług gastronomicznych, stawka VAT bywa częstym przedmiotem sporów z organami podatkowymi. Dania z owocami morza bywają źródłem częstych pomyłek.

Kontrolerzy z urzędów skarbowych zauważyli, że częstą pomyłką jest nieprawidłowa stawka VAT na dania z owocami morza. Część lokali stosuje obniżoną stawkę podatku, co jest niezgodne z przepisami.

Począwszy od makaronu z krewetkami, aż po małże w sosie - w restauracjach i punktach gastronomicznych dania z owocami morza podlegają opodatkowaniu stawką 23 proc. VAT.

Najważniejsze informacje:

  • Krewetki, homary, ośmiornice, małże, ślimaki czy kawior nie znajdują się w załącznikach do ustawy o VAT, które przewidują stawki obniżone.
  • Zgodnie z art. 41 ust. 1 ustawy o VAT, należy stosować stawkę podstawową - 23 proc.
  • Jeśli choć jeden składnik dania przygotowanego w lokalu gastronomicznym ma przypisaną stawkę 23 proc., całe danie powinno być opodatkowane właśnie tą stawką.
  • Wyjątek: gotowe posiłki, hermetycznie zamknięte i przeznaczone do sprzedaży detalicznej - w tym przypadku stawka wynosi 5 proc.

Błędy w tym zakresie mogą skutkować konsekwencjami finansowymi, dlatego warto upewnić się, jak prawidłowo klasyfikować dania. W przypadku wątpliwości przedsiębiorcy mogą skorzystać z tabeli stawek VAT czy klasyfikacji CN.

Pomocny będzie też kontakt z Krajową Informacją Skarbową: 

801 055 055 (dla połączeń z telefonów stacjonarnych)

22 330 03 30 (dla połączeń z telefonów komórkowych).