
Podatki w gastronomii: dania z owocami morza
Podatek VAT w gastronomii to jeden z najważniejszych czynników, które wpływają zarówno na ceny dań, kondycję finansową restauracji, jak i funkcjonowanie branży. Ze względu na różnorodność produktów i usług gastronomicznych, stawka VAT bywa częstym przedmiotem sporów z organami podatkowymi. Dania z owocami morza bywają źródłem częstych pomyłek.
Kontrolerzy z urzędów skarbowych zauważyli, że częstą pomyłką jest nieprawidłowa stawka VAT na dania z owocami morza. Część lokali stosuje obniżoną stawkę podatku, co jest niezgodne z przepisami.
Począwszy od makaronu z krewetkami, aż po małże w sosie - w restauracjach i punktach gastronomicznych dania z owocami morza podlegają opodatkowaniu stawką 23 proc. VAT.
Najważniejsze informacje:
- Krewetki, homary, ośmiornice, małże, ślimaki czy kawior nie znajdują się w załącznikach do ustawy o VAT, które przewidują stawki obniżone.
- Zgodnie z art. 41 ust. 1 ustawy o VAT, należy stosować stawkę podstawową - 23 proc.
- Jeśli choć jeden składnik dania przygotowanego w lokalu gastronomicznym ma przypisaną stawkę 23 proc., całe danie powinno być opodatkowane właśnie tą stawką.
- Wyjątek: gotowe posiłki, hermetycznie zamknięte i przeznaczone do sprzedaży detalicznej - w tym przypadku stawka wynosi 5 proc.
Błędy w tym zakresie mogą skutkować konsekwencjami finansowymi, dlatego warto upewnić się, jak prawidłowo klasyfikować dania. W przypadku wątpliwości przedsiębiorcy mogą skorzystać z tabeli stawek VAT czy klasyfikacji CN.
Pomocny będzie też kontakt z Krajową Informacją Skarbową:
801 055 055 (dla połączeń z telefonów stacjonarnych)
22 330 03 30 (dla połączeń z telefonów komórkowych).