Płaski croissant hitem wiosny?
Eksperymentalne, płaskie croissanty podbiły serca miłośników wypieków. To kolejny przykład wykorzystania social mediów do efektywnej promocji lokalu.
Mimo że nietypowe, płaskie croissanty zaczęto wypiekać w zeszłym roku, dopiero teraz rozprzestrzeniły się online, głównie na TikToku i od kilku tygodni trendują w sieci. Skąd pomysł na ich niestandardową formę? Wszystko wskazuje na to, że pomysł został zaczerpnięty z Azji, najprawdopodobniej z Korei Południowej lub Japonii, a następnie został spopularyzowany przez amerykańską cukiernię Alexander's Pastisserie.
Ta kalifornijska cukiernia serwuje złocistą, spłaszczoną wersję croissanta w polewie czekoladowej, truskawkowej lub mango. Nową odsłonę popularnego rogalika wyróżnia chrupiące, słodkie wykończenie. Czy to chwilowy trend? Trudno dać jednoznaczną odpowiedź, jednak jedno jest pewne - świat kulinariów uwielbia nowinki i eksperymenty. Kto wie, może płaska wersja croissanta zagości w słodkim menu na dłużej?
Fot: Alexander's Pastisserie