Pierwszy taki lokal w Europie!
We Francji otwarto restaurację solarną. To pierwszy tego typu lokal w Europie. W jaki sposób to rozwiązanie wpłynie na przyszłość gastronomii?
W Marsylii została otwarta restauracja Le Présage - to pierwszy gastronomiczny lokal solarny w Europie. Gotowanie odbywa się w specjalnych kuchniach solarnych, zasilanych wyłącznie energię słoneczną.
Le Présage otworzył się dla gości niecały miesiąc temu. Budynek restauracji jest minimalistyczny, zbudowano go głównie z drewna, posiada duże przeszklenia. Jego wnętrza są w stanie pomieścić 65 gości, oprócz tego do restauracji przynależy taras z widokiem na miasto.
Menu składa się z trzech przystawek, trzech dań głównych i trzech deserów. Restauracja działa na zasadzie budynku bioklimatycznego. Całe założenie sprowadza się do osiągnięcia przez obiekt całkowitej samowystarczalności energetycznej. Współtwórca restauracji podkreśla jednocześnie, obiekt wyposażono również w tradycyjną instalację elektryczną.
Panel solarny to rodzaj dużego lustra, które skupia energię słoneczną i przekazuje ją do kuchni. Dzięki temu płytę kuchenną, na której powstają dania, można rozgrzać do temperatury 450 stopni Celsjusza. Płyta jest najgorętsza w centralnej części, a chłodniejsza na brzegach, co pozwala przyrządzić różnego rodzaju potrawy, w zależności od potrzebnej temperatury.
Źródło: rp.pl
Fot: Fb Le présage : Restaurant propulsé au soleil