
Pączki dubajskie hitem tłustego czwartku 2025
Konfitura różana, czekolada, wiśnia, słony karmel czy pistacja. Pączkarnie i cukiernie prześcigają się w wymyślaniu coraz to atrakcyjniejszych wypieków. Hitem tegorocznego tłustego czwartku są pączki dubajskie, które wyróżniają się nadzieniem. Jak smakują?
Pączki dubajskie są obecnie hitem sieci. Internetowi twórcy prześcigają się w opracowywaniu ich kolejnych wersji i recenzowaniu słodkości dostępnych w cukierniach.
Wszystko zaczęło się od dubajskiej czekolady, którą przed kilkoma laty wprowadziła na rynek działająca w Dubaju pracownia słodyczy FIX Dessert Chocolatier. W rezultacie uzyskano mleczną czekoladę z nadzieniem na bazie kremu pistacjowego, pasty tahini i ciasta kataifi.
Dubajski przysmak szybko znalazł wielbicieli, stając się viralem w mediach społecznościowych. Na fali popularności tej nietypowej czekolady zaczęły powstawać też inne słodkości, jak dubajskie croissanty, gofry, muffinki, serniki czy właśnie pączki.
Nadzienie pączków dubajskich powstaje z połączenia pasty pistacjowej oraz chrupiącego ciasta kataifi i jest inspirowane smakiem dubajskiej czekolady. Można je spotkać zarówno w pączkarniach, cukierniach i pracowniach rzemieślniczych, jaki i w dyskontach.
Popularność pączków dubajskich podczas tegorocznego tłustego czwartku pokazuje, że reagowanie na trendy może się opłacić.