Owady na wynos
Owady jadalne nie są nowością. W wielu kulturach na całym świecie stanowią standardowy element diety. Zainteresowanie nimi rośnie także w Polsce, głównie ze względu na zrównoważony rozwój oraz bogatą zawartość białka. Czy na stałe zagoszczą w menu?
Na świecie spożywa się ponad 1900 gatunków owadów. W Europie dopuszczone są 4 gatunki przeznaczone do celów spożywczych. W Polsce największą popularnością cieszą się mącznik młynarek, świerszcz domowy oraz szarańcza wędrowna. Są one stosunkowo łatwe w hodowli i przetwarzaniu, a ich smak jest łagodny, co sprawia, że łatwo można je włączyć do różnorodnych potraw.
Owady jadalne są bogatym źródłem białka wysokiej jakości, które jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. W zależności od gatunku suszone owady mogą zawierać nawet do 60 proc. białka. Jak wskazują eksperci, są również źródłem żelaza - w przeliczeniu na 100 g dostarczają więcej tego składnika mineralnego niż kurczak czy wieprzowina. Zawierają również cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy, w tym B12, oraz minerały takie jak cynk, magnez i wapń. Wartość odżywcza owadów sprawia, że mogą one stanowić ważny element diety wspierającej zdrowie i kondycję fizyczną.
Każda produkcja żywności wiąże się z odpowiedzialnością za bezpieczeństwo żywności. EFSA dopuszcza niektóre gatunki do obrotu w Unii Europejskiej, natomiast instytucje państwowe wielu krajów europejskich zadbały o bezpieczne wprowadzenie niektórych owadów na półki sklepowe w swoich krajach. Tak jak przy innych produktach, produkty z owadów przechodzą m.in. badania mikrobiologiczne. Producenci tego typu żywności oraz farmy owadów mają również wdrożony system HACCP. Jeśli owady pochodzą ze sprawdzonej farmy, to konsumenci nie powinni mieć powodów do obaw.
W Polsce dostępne są różnorodne produkty na bazie owadów, w tym makarony, przekąski, batony proteinowe, a nawet proszek ze świerszczy (potocznie - mąka ze świerszczy), którą z powodzeniem można wykorzystywać do przyrządzania różnych potraw, takich jak naleśniki, czy ciastka proteinowe. Coraz więcej producentów oferuje produkty z owadów, co sprawia, że są one łatwiej dostępne dla konsumentów zainteresowanych zrównoważonym odżywianiem.
Owady jadalne mają potencjał, by stać się ważnym elementem zrównoważonej diety. Ich spożywanie przynosi korzyści zarówno dla zdrowia, jak i środowiska. Otwarcie na nowe smaki i przełamanie kulturowych barier może zrewolucjonizować sposób, w jaki myślimy o żywności i jej produkcji. W miarę jak społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome potrzeby zrównoważonego rozwoju i poszukuje alternatyw dla tradycyjnych źródeł białka, owady jadalne mogą odgrywać kluczową rolę w przyszłości globalnego systemu żywnościowego.
Czy tak się stanie i w menu na stałe zagoszczą pozycje na bazie owadów? Kto wie - przekonamy się wkrótce.