Odkryj poranki w wiosennym wydaniu!

Odkryj poranki w wiosennym wydaniu!

Wiosenne poranki w śniadaniowym trybie - BreakfastWeek zachęca do celebracji śniadań na mieście. To doskonała okazja, by odkryć śniadaniownie i zanurzyć się w świecie smaków. Śniadania w festiwalowej cenie dostępne do 17 kwietnia.

Brioche z kaszanką, jajkiem w koszulce i jabłkami w cydrze, naleśniki z kawiorem i śmietankowym serkiem, czy chrupiąca pajda chleba z omletem, kimchi i twarożkiem - to tylko niektóre z propozycji. Nieważne czy zaczynasz dzień w pojedynkę, z rodziną, czy z przyjaciółmi - wystarczy jedno kliknięcie, aby wziąć udział w BreakfastWeek.

Za 35 zł goście otrzymają popisowe śniadanie z kawą na bazie napoju roślinnego. Gdzie zjeść najważniejszy posiłek dnia? Organizatorzy BreakfastWeek podpowiadają!

Warszawa - Villa 22 Food \ Art \ Friends

Ta butikowa willa z ponad 100-letnią tradycją czaruje niepowtarzalną atmosferą oraz sympatyczną obsługą i stanowi idealne tło dla autorskiej kuchni Łukasza Olszewskiego. Śniadaniowe menu dalekie jest od sztampy. Wersja A to prawdziwa uczta dla smakoszy - czarne bao z pieczonym boczkiem, omletem tamago i wyrazistymi dodatkami, takimi jak aioli
z czarnego czosnku i trufli, sezam oraz orzech. Miłośnicy słodszych poranków zjedzą zaś gorące ciasto bananowe podane z serkiem cytrusowym, kwaśnymi porzeczkami i agrestem, obficie oblane czekoladowo-karmelowym sosem z solą morską.

Wrocław - Panczo Wita Stwosza

W Panczo każda poranna wizyta to meksykańska fiesta! W menu A rządzi quesadilla z kolendrowym kalafiorem, czyli połączenie kremowego guacamole, jajka sadzonego, intensywnego sosu cheddar i orzeźwiającego limonkowego majo, do tego granat, który dopełnia smak soczystą słodyczą. Za to w menu B znajdziesz huevos rancheros z bekonem - to dwa placuszki z białej kukurydzy, kremowe guacamole, jajko sadzone, pomidorki rancheros i marynowana fasolka - wszystko podlane domowym chili majo.

Szczecin - Bonjour French Bistro

Bonjour French Bistro wprowadza klimat znad Sekwany prosto do Szczecina. W menu A, czekają na gości Cr?pes Suzette - delikatne naleśniki posmarowane kremowym mascarpone, zanurzone w aromatycznym syropie pomarańczowym, podane z aksamitnymi lodami i chrupiącymi płatkami migdałów. Z kolei menu B to benedykt z krewetkami czosnkowymi na maślanej brioche z sosem holenderskim oraz świeżą salsą
z pomidorów i cebuli. Całość dopełnia chrupiąca mieszanka sałat i posypka z tartego parmezanu.

Trójmiasto - Port Fromage

Restauracja zlokalizowana nad Mołtawą, w ruinach zamku krzyżackiego, inspirowana jest historią portu w Gdańsku, który niegdyś łączył Polskę z najlepszymi smakami świata. Wśród festiwalowych propozycji znaleźć tu można aromatyczne rösti z serem Gruyere podane z jajkiem sadzonym i chrupiącym, glazurowanym w cukrze muscovado boczkiem. Jest też domowej roboty brioszka z serem Gruyere, serwowana z panierowanym w parmezanie żółtkiem, awokado, kimchi-mayo i tofu.

Katowice - MUNDO food&people

Katowicka restauracja inspirowana kuchnią Ameryki Południowej to przestrzeń pełna kolorów, muzyki i pozytywnej energii, która od razu przyciąga uwagę - idealna na poranek w towarzystwie przyjaciół czy rodziny. W ramach BreakfastWeek czekają na Ciebie kompozycje, jak klasyczne angielskie śniadanie zamknięte w chrupiącej pszennej tortilli lub tost francuski z mlecznego chleba shokupan podany z kremem waniliowym z nutą cynamonu, churrosami i sosem dulce de leche.

Poznań - Tygryz

Kuchnia Bliskiego Wschodu i krajów Maghrebu to prawdziwa kopalnia śniadaniowych inspiracji, co udowadnia mieszczący się w Poznaniu Tygryz. Podczas BreakfastWeek czekają tu na gości kolorowe zestawy, a wśród nich konfitowane pomidory zapiekane w pomarańczy, z aromatycznym Butter Masala, jajkami, fetą, kolendrą i solonymi orzechami włoskimi. Jest też pieczona feta w towarzystwie karmelizowanych śliwek, pomidorków koktajlowych i winogron. Dodatek konfitowanego czosnku, domowej granoli z kaszy gryczanej oraz posypki z białego sezamu sprawia, że smak tego dania jest jeszcze głębszy, a świeża mięta i koper nadają mu orzeźwiającego charakteru.

Kraków -  Kroma

W sercu Krakowa, nad Wisłą, z widokiem na Wawel, śniadania serwuje Kroma! Podczas BreakfastWeek znajdziesz tu puszysty omlet z ziołami, wypełniony aksamitnym labneh,
w towarzystwie świeżej sałatki z chrupiących warzyw skropionej autorskim winegretem. Fanom intensywniejszych smaków polecamy zaś złociste, smażone na maśle tosty
z roztopionym cheddarem, soczystą szynką i świeżym szpinakiem podane z jajkiem sadzonym i orzeźwiającym tzatziki.

Rezerwacje dostępne na stronie: https://BreakfastWeek.pl.

Organizatorzy przygotowali także akcję promocyjną. Aby uzyskać rabat, wystarczy zaprosić przyjaciół do pobrania aplikacji RestaurantClub. Za pierwszą rezerwację znajomego w aplikacji otrzymasz rabat nawet do 60 zł na Twoje cztery kolejne rezerwacje (po 15 zł każda). Rabat będzie dostępny po odbyciu pierwszej rezerwacji przez zaproszonego znajomego. Szczegóły znajdziesz w aplikacji RestaurantClub w zakładce PROFIL -> Zaproś i zyskaj. Rabat obowiązuje na Festiwale RestaurantWeek, BreakfastWeek i Chef's Menu.