Od pola na wrocławski stół

Od pola na wrocławski stół

21 października 2024 roku we wrocławskim hotelu Novotel Centrum odbyło się spotkanie regionalnych producentów z wrocławskimi restauratorami oraz przedsiębiorcami z branży gastronomicznej w ramach II edycji projektu "Od pola na wrocławski stół".

Wydarzenie stanowi kontynuację cyklu działań, których celem jest podniesienie jakości wrocławskiej oferty gastronomicznej. Jak podkreślają organizatorzy, miasto Wrocław ułatwia producentom z Dolnego Śląska nawiązania bezpośredniej współpracy z wrocławskimi restauratorami oraz przedsiębiorcami z branży gastronomicznej. Ma to na celu skrócenie łańcucha dostaw, aby goście wrocławskich restauracji mieli dostęp do ekologicznych, zdrowych i przyrządzonych na bazie lokalnych produktów dań.

Spotkanie zostało zorganizowane w ramach realizacji zadania publicznego współfinansowanego z budżetu Gminy Wrocław, przy współpracy Biura Rozwoju Gospodarczego, Departamentu Strategii i Rozwoju Miasta Wrocław.

 Dyrektor Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju podkreśliła, że projekt "Od pola na wrocławski stół" będzie również w 2025 roku jednym z kamieni milowych programu wzmacniania wrocławskiej branży gastronomicznej. Podczas spotkania ogłoszono również tegorocznych laureatów Festiwalu Kulinarnego Delicje 2024.

W tegorocznej edycji ?Od pola na wrocławski stół? wzięło udział 26 regionalnych producentów żywności, a także liczni przedstawiciele branży gastronomicznej. Spotkanie przebiegło pod znakiem prezentacji oferty oraz degustacji. Można było spróbować m.in. naturalnych serów, wędlin, kiszonek, przetworów owocowo-warzywnych (soków, sosów itp.), naturalnych miodów oraz napojów alkoholowych.