Nowe przepisy UE: Nie dla saszetek w restauracjach

Nowe przepisy UE: Nie dla saszetek w restauracjach

Od wtorku zaczęły obowiązywać unijne przepisy o opakowaniach i odpadach opakowaniowych. Ograniczają one m.in. stosowanie pojedynczych saszetek na przyprawy, sosy czy cukier w restauracjach i hotelach.

Nowe regulacje określają rodzaje opakowań, które można wprowadzać do obrotu w UE oraz sposób gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Ich celem jest, przede wszystkim, zminimalizowanie produkcji odpadów.

Jak informuje Komisja Europejska, w 2022 roku przeciętny Europejczyk wytworzył 186,5 kg odpadków, z czego większość stanowiły opakowania. Blisko 40 proc. z nich to te wytworzone z tworzyw sztucznych, w tym z plastiku.

Celem wprowadzenia zaktualizowanych przepisów jest ograniczenie wykorzystywania opakowań jednorazowych z tworzyw sztucznych, takich jak stosowane często w restauracjach, hotelach czy barach pojedyncze saszetki na przyprawy, sosy czy cukier.

Ponadto przepisy zobowiązują firmy sprzedające jedzenie lub napoje na wynos umożliwienie klientom przyniesienia własnych pojemników bez nakładania na nich dodatkowych opłat. Co to oznacza w praktyce? Klient będzie mógł przyjść po kawę na wynos z własnym kubkiem.

Zgodnie z nowo przyjętymi przepisami, do 2030 roku wszystkie opakowania na unijmym rynku muszą nadawać się do recyklingu. W pełni nowe regulacje zaczną obowiązywać 12 sierpnia 2026 roku.