Nowa restauracja w Sopocie

Nowa restauracja w Sopocie

W polskich nadmorskich kurortach nie brakuje miejsc, gdzie można smacznie zjeść. Na kulinarnej mapie Polski duże znaczenie ma Sopot, gdzie właśnie otworzył się nowy lokal - Restauracja Diuna. Co ją wyróżnia?

Choć miejsce zostało otwarte zaledwie kilka dni temu, już zdążyło zgromadzić liczne grono wielbicieli. Widać to zwłaszcza na podstawie relacji gości w mediach społecznościowych. To kolejny znak, że stanowią one środek nie tylko do komunikacji, ale przede wszystkim promowania lokalu i zaistnienia w świadomości gości.

Jak podkreślają restauratorzy, restauracja powstała z chęci stworzenia miejsca, w którym znaczenie ma zarówno kulinarna pasja, jak i natura, aby możliwe było odkrycie prawdziwego smaku Trójmiasta.

W menu nie brakuje przystawek z wykorzystaniem kawioru, pojawiają się także takie w wersji wege - marynowany arbuz czy labneh. W daniach głównych królują ryby i owoce morza, ale coś dla siebie znajdą również miłośnicy mięsnych smaków, takich jak bażant czy polędwica wołowa. Kartę uzupełniają desery - krem z białej czekolady, karmel z solą morską, sorbet earl grey - oraz selekcja alkoholi.

Dane z najnowszych raportów wskazują, że polska gastronomia rośnie w siłę. To tendencja, która może napawać optymizmem, dając nadzieję, że popandemiczny kryzys powoli odchodzi w zapomnienie. Restauracje odnotowują wzrosty, napędzając dynamikę wzrostu. Otwiera się także coraz więcej nowych lokali.

Fot. Renata Dąbrowska / renatadabrowska.com