Nowa restauracja w Hali Koszyki

Nowa restauracja w Hali Koszyki

W warszawskim food hallu powstała nowa restauracja z kuchnią polską - Bajs. Filozofia lokalu opiera się na haśle: "Od pokoleń. Od nowa."

Restauracja Bajs to koncept, który łączy polską kuchnię z nowoczesną estetyką i miejską energią, stawiając na domowe smaki, rzemieślnicze produkty i atmosferę gościnności. Jak podkreślają przedstawiciele marki, to zwrot w kierunku autentyczności oraz nostalgii.

- Wierzę, że jedzenie to wspomnienia. Raki, rosół czy kluski to smaki, które wszyscy znamy. W Bajs chcemy je przywracać - nie w wersji muzealnej, ale w takiej, którą dziś chce się jeść i fotografować. Polska kuchnia jest piękna, jeśli dać jej nową oprawę - mówi Piotr Kołodziej, szef kuchni.

Filozofia Bajs - "Od pokoleń. Od nowa." - jest oparta na trzech filarach. Autentyczność, nowoczesność i gościnność, gdzie przepisy pochodzą z babcinych notesów, estetyka podania zachęca do robienia zdjęć, a kluczowa staje się atmosfera miejsca.

W menu znajdują się klasyczne polskie dania w nowym wydaniu, zaczynając od rosołu gotowanego na trzech rodzajach mięs przez wiele godzin, poprzez ręcznie lepione kluski śląskie, kończąc na śledziu podanym na francuskim ziemniaku z dodatkiem kawioru z jesiotra. Nie brakuje również interpretacji regionalnych tradycji i menu sezonowego inspirowanego kuchnią różnych części Polski.

Zadaniem codziennej oferty jest odpowiadanie na rytm dnia gości: lunch w tygodniu, weekendowe śniadania i rodzinne obiady, a wieczorem - kolacje i polskie wina, wódki oraz nalewki.

Symbolem filozofii Bajs są pierogi z rakami i sandaczem w sosie koperkowym z oliwą z pora i kawiorem - przygotowane specjalnie w ramach projektu "Nowa Karta Warszawy", realizowanego przez Halę Koszyki.

- W Koszykach stawiamy na projekty z własnym pulsem. Restauracja Bajs mówi językiem rzemiosła i emocji, porusza apetyt i pamięć. Nie odtwarza przeszłości, lecz wydobywa z niej esencję i nadaje jej współczesny rytm. Tu liczy się cierpliwość w kuchni, szacunek do produktu i odwaga w podaniu. Taki właśnie język lokalnych smaków chcemy wzmacniać. To także ważny głos w projekcie "Nowa Karta Warszawy", w ramach którego wspólnie przywracamy na stoły tradycyjne dania we współczesnych reinterpretacjach - podkreśla Weronika Maria Kuna, MRICS, Asset Management & Leasing Manager, Globalworth Poland.

Powrót raków na restauracyjne stoły to hołd dla tradycji i jednocześnie wyróżnik wśród stołecznych restauracji. W połączeniu z sandaczem z mazurskich jezior i nowoczesnymi dodatkami to danie łączy historię z teraźniejszością, co wynika z założeń nowo otwartego lokalu.

- Warszawa staje się kulinarną stolicą Europy Środkowej. Chcemy, żeby Bajs był jednym z miejsc, które o tym świadczą - pokazując, że kuchnia polska może być autentyczna, piękna i modna jednocześnie - podsumowuje Piotr Kołodziej.