
Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski
Wielkimi krokami zbliża się "Noc Restauracji - Smaki Polski 2018". Jest to impreza, która ukazać ma moc polskiej kuchni, korzystającej z najlepszych regionalnych składników i tworzonej przez doświadczonych i ambitnych chefów. "Założeniem, które nam przyświeca jest trafienie do opinii publicznej z informacją, że najlepszy smak bierze się lokalnego wyrobu kulinarnego a szefowie kuchni są ambasadorami lokalności, świeżości i smaku poszczególnych regionów" - mówi Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator imprezy.
"Noc Restauracji zmieniała formułę. Podnieśliśmy poprzeczkę. Nasze wydarzenie ma charakter menu degustacyjnego opartego na lokalnych specjałach i polskich produktach najwyższej jakości" - rozwija Gonera. Format realizujemy przy wsparciu wytwórców jakościowych kulinariów, chcąc podkreślić rolę najwyższej jakości składnika w kuchni restauracyjnej. W tym roku są to producent sera dojrzewającego przez sześć miesięcy Bursztyn - Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego, Masarnia Dreszler wytwarzająca rzemieślnicze wędliny klasy premium (w tym między innymi półgęski) i Manufaktura Łagowski dostarczająca wysokiej jakości oleje smakowe na bazie oleju rzepakowego (między innymi o smaku wędzonych warzyw i porowy).
W wydarzeniu zdecydowały się wziąć udział restauracje z całego kraju. Bardzo silną reprezentację wystawiło miasto Gdańsk, gdzie Noc Restauracji ma swoją specjalną edycję "Smaki Gdańska - Smaki Gdańszczan". "Dla nas Noc Restauracji to forma zwrócenia uwagi na gdańską tradycję kulinarną, smaki zakorzenione w kupieckim i mieszczańskim rodowodzie Gdańska. Podkreślenie kosmopolityzmu i polskości Gdańska" - komentuje Irena Stępień- Pierożyńska, koordynator projektu Smaki Gdańska z ramienia Miasta Gdańsk. W tym roku wydarzenie jest jednym z elementów V Światowego Zjazdu Gdańszczan, a szefowie kuchni szukali inspiracji w życiorysach sławnych Gdańszczan.
Mocny skład pokazało także podkarpackie, gdzie imprezę popiera regionalny szlak kulinarny Podkarpackie Smaki. Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia Procarpathia mówi: "Idea wydarzenia jest nam niezmiernie bliska. Od kilku lat staramy się budować tożsamość kulinarną regionu. Wzmacniamy kooperacje wytwórców oraz restauratorów tworząc krótkie łańcuchy dostaw. W ten sposób udało nam się wprowadzić do menu takie pozycje jak proziaki - tradycyjne placki na sodzie, oraz przetwory z derenia, który obecny jest w kuchni naszego regionu od XVII wieku. Zakładamy, że dzięki Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski smakosze z całego kraju zawitają do Krosna czy Przemyśla".
"Jako organizatora, zarówno mnie jak i cały zespół pracujący nad wydarzeniem cieszy serdeczne i entuzjastyczne przyjęcie projektu przez szefów kuchni. W wydarzeniu potwierdzili swój udział niezwykli szefowie promujący najlepszą polską kuchnię na co dzień" - dodaje Gonera. Specjalne menu Smaki Polski opracował Karol Okrasa, znany promotor lokalnych, polskich smaków i szef kuchni restauracji Plater by Karol Okrasa w Warszawie.
Do imprezy dołączyli doskonali szefowie, którzy prowadzą najwyżej oceniane restauracje budujące kulinarny wizerunek regionów. Swoje interpretacje Smaków Polski będą miały między innymi Mazury - tam menu stworzy Tomasz Milewski z Hotelu Mikołajki. Powita on swoich gości musem z wędzonego suma na bazie oleju porowego oraz przygotuje zupę szczawiową na maślance z wyraźnym udziałem sera dojrzewającego Bursztyn, jajka i śmietany.
W Lubuskim Smaki Polski będą serwowane w Pałacu Mierzęcin gdzie szefuje Dawid Łagowski, członek Klubu Szefów Kuchni i Slow Food. Miesząca się w Pałacu Mierzęcin restauracja Destylarnia przedstawi swoją interpretację jesiotra wędzonego z udziałem regionalnej śmietany, kawioru oraz oleju porowego.
W Zachodniopomorskim prezentację smaku regionu przedstawi Mariusz Siwak szefujący w slowfoodowej restauracji Park Hotelu w Szczecinie, Grzegorz Nowicki z Hotelu Aquarius w Kołobrzegu oraz Karol Studziński z Bistro&Cafe KA la FIOR na Wolinie. Ten pierwszy poda, swoją interpretację kremu z kalafiora prosto z gospodarstwa Biovege z udziałem wysokiej jakości oliwy porowej oraz ikry pstrągowej z Zielenicy. W Kołobrzegu nadmorskie tradycje kulinarne w postaci polskiej zupy rakowej z wykorzystaniem sera Bursztyn, makaronu groszkowego, wiejskiej śmietany oraz oleju pieprzowego zaserwuje szef Nowicki. Na Wolin zaś warto podjechać na bałtycką flądrę czy wątrobę cielęcą dymioną w jałowcu.
Na Śląsku swoją interpretację Smaków Polski zaprezentuje Zbigniew Jaworski z restauracji Dwór Bismarcka w Mysłowicach. W menu degustacyjnym będzie okazja zarówno do skosztowania karpia po Benedyktyńsku w sosie koperkowo-piwnym czy rolady wołowej z gumiklejzami faszerowaną boczkiem z lokalnej wędzarni. W galerii i restauracji Pracownia smaku ORSO znajdującej się w Knurowie, szefujący tam Wojciech Konikowski zaserwuje nocnym smakoszom raki w delikatnym kremie z ziołowym chrustem, orzechami laskowymi oraz wędlinami prosto z Masarni Dreszler.
Na Dolnym Śląsku szef Wojciech Harapkiewicz w restauracji Babinicz z Kompleksu Dworzysko w Szczawno-Zdrój przedstawi swoje rozumienie smaków regionu - jedno z dań głównych stanowić będą młode warzywa z Dworzyskowego ogrodu podpiekane z serem Bursztyn oraz polskim pesto z olejem porowym od Manufaktura Łagowski.
Czekamy na propozycję z Podlaskiego, która pojawi się lada dzień a układa ją już szef slowfoodowej restauracji w stolicy regionu - Białymstoku.
W Wielkopolsce trudno będzie zdecydować się na jedno miejsce. Z pewnością ambasadorem wielkopolskich smaków nawiązujących do kultury dworskiej i staropolskiej jest Maciej Barton z Pałacu Ostoja Chobienice. Tutejszy szef przyrządzi pierogi z szyjkami rakowymi z sosem na bazie sera Bursztyn z dodatkiem wędzonego boczku. Będzie to doskonała kompozycja wielkopolskiej tradycji ze współczesnymi składnikami na wysokim poziomie.
Jeśli chodzi o mistrzowską reprezentację kuchni polskiej w elementami eko i wege to godnym polecenia jest menu Piotra Markowskiego z Folwarku Wąsowo.
Nowoczesny sposób na ukazanie tradycji kulinarnej Wielkopolski odnalazł Artur Szwacki szef poznańskiej Flavorii w Hotelu Andersia. Szef Szwacki przywita gości duetem z wędzonego półgęska podanego z serem Bursztyn. Wykorzystując także wysokiej jakości produkty lokalne oraz własnej produkcji, szef kuchni zaoferuje Rillette z boczku jabłkowego podane z ciastkiem owsianym, dojrzewającą szynką złotnicką od Nowicki Naturalnie, piklowaną rzepą orz musztardą jabłkową. Miłym akcentem kulinarnym okazać się może również sernik na bazie kultowego serka poznańskiego.
W podpoznańskiej Fidze szef Dawid Klimaniec, który wcześniej gotował w gwiazdkowej restauracji Michelin w Belfaście wkomponował w menu między innymi wielkopolskie sery i kaczkę jak również swoje popisowe danie - rybę gotowaną w brązowym maśle. Ponadto szef Dawid stworzy okazję do spróbowania wykwintnej przystawki w postaci custardu z sera Bursztyn i porzeczki.
Oferta restauracji Lumiere, w której szefem kuchni jest Jakub Kasprzak opierać się będzie na jakościowym drobiu. Kasprzak przygotuje filet z wędzonego indyka od Masarni Dreszler z dodatkiem świeżych warzyw. Ponadto główną "gwiazdą wieczoru" będzie dojrzewająca 2 tygodnie kaczka pieczona z syropem z czarnego bzu, pyzą z mięsem kaczym oraz kapustą. To hołd dla najważniejszej potrawy odświętnej w Poznaniu.
Prawdziwą ucztą dla poszukiwaczy smaków wielkopolski będzie wizyta w Autentyku u Ernesta Jagodzińskiego.
Dania na bazie warzyw z ogrodu, który specjalnie uprawiany jest dla restauracji Cucina 88 przygotuje Dominik Narloch.
Podkarpackie potrafi oczarować regionalnym smakiem. W restauracji Bosko w Przemyślu szefujący tam Maciej Łabuński zaserwuje gościom powrót do tradycji regionu począwszy od Proziaka z wędzoną słoniną oraz solą morską podanego z olejem pomidorowym, aż po wykwintną pierś z kurczaka z polentą przygotowaną z sera Bursztyn, czosnku niedźwiedziego i derenia. Naftaya z Krosna, w której szefuje Łukasz Karnasiewicz zaserwuje gościom ravioli z kozim serem pochodzącym z gospodarstwa Ekoagroturystycznego w osobistej interpretacji szefa kuchni.
Małopolskę w Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski będzie reprezentować restauracja Gęś w Dymie z Laskowej. Szef kuchni Maciej Pławecki pracuje już nad wyjątkowym menu na ten wieczór.
W Nocy Restauracji niesłychaną liczbą będą reprezentowane Smaki Gdańska i Gdańszczan. Tutaj szefowie od miesięcy przygotowywali się aby błysnąć daniami, które wiązać się będą z historycznymi postaciami i lokalną tożsamością kulinarną. Prawdziwą historyczną podróżą przez biografie słynnych Gdańszczan jest menu restauracji Magiel w Hotelu Almond. Szef kuchni Przemysław Langowski przygotował: Carpaccio Bonifacio - carpaccio z półgęska od Dreszlera z sałatką z nowalijkami podawane z oliwą porową. Danie jest hołdem dla Jana Bernarda Bonifacio, fundatora księgozbiorów gdańskich. Zaserwuje także złotą zupę serowa Speymanna z sera Bursztyn i oliwy z wędzonych warzyw. Johann Speymann - to burmistrz Gdańska i kupiec , który był jednym z projektodawców budowy fontanny Neptuna. W restauracji Winne Grono w menu odnajdziemy dania inspirowane życiorysem Daniela Chodowieckiego. Pozostałe 10 restauracji biorących udział w Nocy Restauracji 2018 - Samki Gdańska / Smaki Gdańszczan przygotowało wyjątkowe nocne menu, które składnikami i recepturami stawiają na związek z Gdańskiem. Wszystkie zasługują na wspomnienie i spróbowanie i tylko w tym jest problem. Daniel Chrzanowski szefujący w rybnej restauracji Zafishowani zrobił głęboki ukłon w stronę kuchni starogdańskiej, w której najpopularniejszą rybą najczęściej goszczącą na stołach był szczupak. Będzie to szczupak smażony z rakami, bobem i twardzioszkiem czosnkowym. Sos rakowy do ryb to była zdecydowanie gdańska specjalność. Gdańszczanie zawsze chętnie sięgali po produkty kulinarne z Kaszub. Szef kuchni Restauracji & Browar PG 4 Przemysław Formela daje temu wyraz w swoim nocnym menu. Grzegorz Labuda odpowiada za kuchnię w restauracji Szafarnia 10. Przygotuje menu niezwykle, świeże i zaskakujące. Jako przystawkę poda on płatki solonego dorsza z pomidorowym majonezem i kwiatami rukoli. W Mercato restauracji Hotelu Hilton na smakoszy czekać będzie pięciodaniowe menu. W jego skład wejdą między innymi raki i dorsz. Na Gdańskiej Żabusi od kilku lat szefuje Mariusz Wolski - przywita on gości podpłomykiem z kwiatem cukinii, ziołami oraz serem Bursztyn, a wszystko to z dodatkiem oleju pieprzowego z Manufaktura Łagowski. Później będzie tylko ciekawiej: kacza wątroba na tarcie z czarnej porzeczki, troć wędrowna... OtwARTa po raz pierwszy pod ręką nowej szefowej kuchni Karoliny Lindstädt zaproponuje na start pieczywo domowego wypieku z olejem z wędzonych warzyw. Później specjalność lokalu - ozory wołowe, kaczka, gęś, a na koniec kaszubski kuch. W Niepokornych chef Mateusz Sikora pokaże mięsne smaki Gdańszczan. Pojawi się tam słynnych już siekany tatar z ongleta. Michał Przewoźnik, szefujący w kuchni restauracji Amber Side, zaserwuje pieczonego łososia ze szparagami i wędzonym ziemniakiem czy tatara z tuńczyka. Restauracja Motlava zaserwuje krokiety z dorsza bałtyckiego z ketchupem z rabarbaru zjawiskową w smaku pyzę z kaczką oraz golonkę z młodą kapustą. Restauracja Eliksir jak zawsze oczaruje kulinarie i koktajlowo. Szefowie Eliksiru przedstawią swoją interpretację ryby znakomitej w smaku, na którą właśnie rozpocznie się sezon połowowy - belony.
W zamkowej kuchni Zamku Gniew na pomorskiej ziemi władzę nad przyrządzanymi daniami sprawuje szef kuchni Mariusz Gachewicz, który zaproponuje swoim gościom żołądki gęsie duszone podane na puree z Pasternaka z białą czekoladą i marynowaną dynią. Zarządzający kuchnią w swojej restauracji Jacek Fedde zaoferuje okrasę kaszubską z marmoladą z cebuli i czarnego bzu, piklowanych buraków podaną z oliwą z palonego pora. Dużą niespodzianką i bogactwem smakowym może okazać się dla gości spróbowanie zupy rakowej z quenelles ze szczupaka wzbogaconej o młode ziemniaki i dodatkiem oliwy koprowej.
W większości lokali na powitanie zaserwowany będzie Amouse-bouche wykonane z sera Burszyn, oleju smakowego od Łagowski Manufaktura oraz wędlin Masarni Dreszler.
"Tegoroczna edycja ma być ukłonem w stronę 100. rocznicy odzyskania niepodległości. Chcemy zrobić prezent sami sobie i pokazać jakie bogactwo niosą za sobą smaki polski. Marzy nam się, żeby w tym roku wzięło udział w akcji aż 100 lokali. Póki co swój udział potwierdziło już ponad 35 restauracji. Ich lista zmienia się z godziny na godzinę i dostępna jest pod adresem www.nocrestauracji.pl". Zapraszamy nadal ambitnych szefów kuchni popierających ideą gotowania na bazie lokalnych składników - dodają organizatorzy.
Ceny za menu degustacyjne wahają się w większości od 69 zł do 120 zł. Podczas tych niezwykłych 3 dni kulinarnej przygody pośród dań bogatych w produkty wysokiej jakości i znakomitych aromatów, w niektórych lokalach będą czekać na gości dodatkowe atrakcje jak choćby muzyka na żywo. W każdej restauracji szef kuchni będzie mógł porozmawiać z gośćmi o swoich inspiracjach.
Aby w tą wyjątkową noc zapewnić wszystkim gościom niezapomniane wrażenia smakowe, serdecznie prosimy o rezerwowanie stolików bezpośrednio w restauracjach.
Wszystkie informacje o lokalach biorących udział w Nocy Restauracji oraz menu degustacyjnych i ich cenach znaleźć można na stronie internetowej www.nocretauracji.pl
Lista restauracji biorących udział w Nocy Restauracji 2018 ? Smaki Polski
l.p |
Nazwa restauracji |
Imię i Nazwisko szefa kuchni |
Miasto |
Restauracja Hotelu Cristal |
Łukasz Rakowicz |
Białystok |
|
Restauracja Mercato |
Paweł Stawicki |
Gdańsk |
|
Restauracja Szafarnia 10 |
Grzegorz Labuda |
Gdańsk |
|
Restauracja Eliksir |
Paweł Wątor |
Gdańsk |
|
Restauracja Motlava |
Piotr Soliński |
Gdańsk |
|
Restauracja Browar PG4 |
Przemysław Formela |
Gdańsk |
|
Restauracja OtwARTa |
Karolina Lindstadt |
Gdańsk |
|
Restauracja Winne Grono |
Arkadiusz Onasch |
Gdańsk |
|
Restauracja Niepokorni |
Mateusz Sikora |
Gdańsk |
|
Restauracja Magiel |
Przemysław Langowski |
Gdańsk |
|
Restauracja Żabusia |
Mariusz Wolski |
Gdańsk |
|
Restauracja Zafishowani |
Daniel Chrzanowski |
Gdańsk |
|
Restauracja Amber Side |
Michał Przewoźnik |
Gdańsk |
|
Fedde Bistro |
Jacek Fedde |
Gdynia |
|
Restauracja Zamku Gniew |
Mariusz Gachewicz |
Gniew |
|
Restauracja Pasja |
Tomasz Sowiński |
Gorzów Wielkopolski |
|
Pracownia Smaku Orso |
Wojciech Konikowski |
Knurów |
|
Restauracja Horyzont |
Grzegorz Nowicki |
Kołobrzeg |
|
Restauracja Naftaya |
Łukasz Karnasiewicz |
Krosno |
|
Restauracja Gęś w Dymie |
Marcin Pławecki |
Limanowa |
|
Restauracja Destylarnia |
Dawid Łagowski |
Mierzęcin |
|
Restauracja Hotelu Mikołajki ***** |
Tomasz Milewski |
Mikołajki |
|
Restauracja Dwór Bismarcka |
Zbigniew Jaworski |
Mysłowice |
|
Restauracja Zamku Poraj |
Leszek Kaźmierczak |
Poraj |
|
Restauracja Cucina 88 |
Dominik Narloch |
Poznań |
|
Restauracja Lumiere |
Jakub Kasprzak |
Poznań |
|
Resturacja Autentyk |
Ernest Jagodziński |
Poznań |
|
Restauracja Flavoria |
Artur Szwacki |
Poznań |
|
Restauracja Figa |
Dawid Klimaniec |
Poznań |
|
Restauracja Bosko |
Maciej Łabuński |
Przemyśl |
|
Restauracja Ostoja Chobienice |
Maciej Barton |
Siedlec |
|
Restauracja Babinicz |
Wojciech Harapkiewicz |
Szczawno ? Zdrój |
|
Restauracja Park Hotelu Szczecin |
Mariusz Siwak |
Szczecin |
|
Restauracja Platter by Karol Okrasa |
Karol Okrasa |
Warszawa |
|
Restauracja Źrebięciarnia |
Piotr Markowski |
Wąsowo |
|
Bistro KA la FIOR |
Karol Studziński |
Wolin |