
Nie jesz mięsa? Jesteś mniej narażony na Covid-19
Z badań przeprowadzonych w sześciu państwach wynika, że osoby niejedzące mięsa mogą lżej przechodzić zakażenie koronawirusem. Wobec tego diety ograniczające jego spożycie stałyby się naturalną ochroną przed Covid-19.
Zwolennicy diet roślinnych mają o blisko 75 proc. mniejsze ryzyko na przejście koronawirusa w sposób ciężki czy umiarkowany. Natomiast peskatarianie - osoby niejedzące czerwonego i białego mięsa, ale spożywające ryby - to ryzyko mają na poziomie niższym o niemal 60 proc. Takie wyniki badań przedstawili amerykańscy naukowcy w czasopiśmie naukowym "BMJ Nutrition, Prevention & Health".
W przypadku diety niskowęglowodanowej oraz wysokobiałkowej ryzyko cięższego przejścia zakażenia Covid-19 się zwiększa. Naukowcy zestawili w badaniach deklaracje dotyczące sposobu żywienia i informacje o zakażeniach niemal 3 tys. pracowników opieki zdrowotnej w sześciu państwach świata. Badania przeprowadzono latem 2020 roku. W ankietowanej grupie odnotowano ponad 500 infekcji.
Zdaniem genetyka z University College w Londynie profesora Francosi Balloux'a badana próba jest odpowiednią, jednak potrzebne są kolejne badania, by móc potwierdzić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między dietą a przebiegiem koronawirusa.
źródło: PAP