Najlepsi pastry chefowie według La Liste

Najlepsi pastry chefowie według La Liste

17 czerwca 2024 roku w Paryżu odbyła się ceremonia wręczenia nagród La Liste. Tegoroczna lista obejmuje cukiernie z ponad 80 krajów. Przyznano nagrody 25 cukiernikom. Poznajcie nazwiska wyróżnionych w poszczególnych kategoriach. 

Wyróżnieni pastry chefowie to cukiernicy pochodzący z 14 krajów, począwszy od Francji po Stany Zjednoczone, Hiszpanię, Australię, Peru, Węgry, Pakistan, skończywszy na Singapurze.

La Liste to ranking lokali gastronomicznych zapoczątkowany w 2015 roku. Jego celem jest stworzenie listy najlepszych na świecie restauracji, hoteli i cukierni na podstawie zebranych recenzji restauracji wygenerowanych przez branżowych ekspertów, konsumentów, blogerów, przewodniki itp.

W tegorocznym zestawieniu Najbardziej Kreatywnym Cukiernikiem na Świecie został Bastien Blanc-Tailleur- twórca luksusowych słodkości w Paryżu, tworzy m.in. dla europejskich członków rodziny królewskiej i amerykańskich osobistości. Znany z wykwintnych tortów weselnych i okolicznościowych, jego kreacje zyskały miano jadalnego haute couture. 

Najlepszą Cukiernią na Świecie ogłoszono Le Comptoir, na której czele stoi cukiernik François Perret, a Cukierniczym Game Changerem okazał się Dominique Ansel - wynalazca cronuta, czyli połączenia croissanta z donutem. Najlepszy Podwieczorek serwuje Christophe Devoille - pastry chef w Atlantis The Royal w Dubaju.

Za Innowacje w Cukiernictwie wyróżniono:

Antonio Bachour - Bachour (USA)

Janice Wong - 2am:dessertbar (Singapur)

Najbardziej obiecujący cukiernicy roku:

Justin Lee - Bar deserowy JL Seul (Seul, Korea Południowa)

Margie Lorenzana Manzke - kawiarnia Republique (Los Angeles, USA)

Joanna Yuen - Otera Hongkong (Hong-Kong, Chiny)

Noelia Tomoshige - Cukiernia Monroebakes (Madryt, Hiszpania)

Aurélien Cohen - Aurélien Cohen Pâtisserie  (Asni?res-sur-Seine, Francja)

Kunszt i autentyczność:

Caffe Cavour 1880 (Bergamo, Włochy)

Bernachon (Lyon, Francja)

Otwarcia roku:

Mietta by Rosemary (Melbourne, Australia)

Piekarnia Lannan (Edynburg, Szkocja)

Christophe Louie (Paryż, Francja)

Neulo (Paryż, Francja)

Bonbon Cafe (Dubaj, ZEA)

Etyka i zrównoważony rozwój w cukiernictwie:

Des Gâteaux et du Pain (Paryż, Francja)

Fot: @laliste1000