Mocktaile w azjatyckim stylu
Koktajle w wersji zero procent mają spore grono wielbicieli. To alternatywne trunki, które dostarczają równie intensywnych doznań smakowych i wizualnych jak ich tradycyjne odpowiedniki. Obecnie na znaczeniu zyskują smaki Azji.
Mocktaile to bezalkoholowe wersje koktajli, skomponowane w taki sposób, aby zapewnić podobne wrażenia smakowe bez konieczności picia alkoholu. Jednak chodzi nie tylko smak, ale i o wygląd. Azjatyckie mocktaile, bogate w egzotyczne smaki i aromaty, zdobywają serca smakoszy na całym świecie. Jakie walory smakowe warto uwzględnić przy ich tworzeniu?
W sercu Wietnamu leży Hanoi, miasto pełne kontrastów, gdzie nowoczesność spotyka się z tradycją. Strzałem w dziesiątkę może okazać się skomponowanie koktajlu będącego hołdem dla wietnamskiej stolicy. Sprawdzi się połączenie różowej guawy, soku z limonki i soku żurawinowego. Guawa dodaje mocktajlowi tropikalnej słodyczy i delikatnego aromatu, a limonka i żurawina wprowadzają wyraźne kwasowe akcenty, tworząc równowagę smaków. W tej sposób koktajl przywoła pełne życia noce spędzone w ulicznych kawiarniach Hanoi, gdzie egzotyczne owoce i intensywne smaki są dostępne na wyciągnięcie ręki.
Inspiracji można szukać także poza lądem - mocktail inspirowany wietnamską wyspą Phu Quoc, znaną z niesamowitych krajobrazów i ostryg perłowych, będzie orzeźwiający dzięki połączeniu trawy cytrynowej, syropu imbir-chilli, soku z limonki i sody imbirowej. Trawa cytrynowa nada świeżości i delikatnej cytrusowej nuty, podczas gdy syrop imbir-chilli wprowadzi pikantne akcenty balansujące kwasowość limonki. Całość najlepiej dopełni gazowana imbirowa soda, tworząc napój, który jest jednocześnie orzeźwiający i pikantny.
Biorąc pod uwagę kierunki azjatyckie, warto uwzględnić Japonię. Doskonałą opcją może być stworzenie moktailu, który przeniesie Was do spokojnych ogrodów i tradycyjnych herbaciarni japońskiego miasta. Jako główne składniki sprawdzą się: syrop matcha, sok z cytryny, tajska bazylia i soda imbirowa. Matcha, japońska sproszkowana zielona herbata, nada głębi i delikatnej goryczy, doskonale kontrastującej z kwaśnym sokiem z cytryny. Z kolei tajska bazylia doda ziołowego, delikatnie anyżowego posmaku, a soda imbirowa nada świeżości.