Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2024 - znamy finalistów
Już 8 listopada 2024 roku w Wiskitkach odbędzie się finał XVI edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Wiemy, kogo zobaczymy w gronie finalistów!
Jury konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej pod przewodnictwem Kamila Tłuczka wytypowało spośród nadesłanych zgłoszeń 10 finalistów, którzy wezmą udział w drugim etapie. Kto zakwalifikował się do gotowania na żywo? W gronie finalistów znaleźli się:
1. Marcin Dawidowski z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni
2. Artur Gniech z Powiatowego Zespołu Szkół nr 3 w Wejherowie
3. Norbert Gniewek z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
4. Miłosz Grząbel-Mikulski z Zespołu Szkół w Starym Sączu
5. Jakub Jacolik z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie
6. Martyna Mastalerz z Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu
7. Zuzanna Mielczarek z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze
8. Mateusz Rutkowski z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce
9. Kacper Staszewski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, Technikum nr 3 w Kielcach
10. Sara Anastazja Witek z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu
Lista rezerwowa:
Bartłomiej Rodzeń z Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu
Zadaniem każdego uczestnika finału będzie przygotowanie sześciu porcji tego samego dania konkursowego według zakwalifikowanej receptury. Jedna porcja zostanie wystawiona na ekspozycję, a pozostałe otrzymają jurorzy.
Zwycięzca będzie mógł wziąć udział w trzech wybranych przez siebie warsztatach z cyklu III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Otrzyma także "złoty bilet" - możliwość udziału w trzecim etapie rekrutacji do IV Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, czyli egzaminu ostatecznego przed jury w Warszawie.