Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2024
Już 8 listopada 2024 roku w Wiskitkach odbędzie się finał XVI edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Zgłoszenia przyjmowane są do 6 października.
Konkurs Młody Kreator Sztuki Kulinarnej powraca na gastronomiczną mapę Polski po kilkuletniej przerwie spowodowanej pandemią COVID-19 w nowej formule.
Rywalizacja składa się z dwóch etapów. W pierwszym uczestnik ma za zadanie stworzyć recepturę na danie główne ze schabu wieprzowego bez kości z dodatkiem przypraw, nagrać krótki film z przygotowania dania, a także zrobić zdjęcie finalnego efektu na talerzu. Z kolei drugim etapem jest gotowanie na żywo. Organizatorzy zaproszą do niego 10 finalistów wytypowanych spośród nadesłanych zgłoszeń.
Zadaniem każdego uczestnika finału będzie przygotowanie sześciu porcji tego samego dania konkursowego według zakwalifikowanej receptury. Jedna porcja zostanie wystawiona na ekspozycję, a pozostałe otrzymają jurorzy.
Przewodniczącym jury będzie Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio w Grand Hotelu Boutique w Rzeszowie, reprezentant Polski w europejskim finale konkursu Bocuse d'Or 2023.
Organizator Unilever Food Solutions zapewnia, że poza nagrodami sprzętowymi zwycięzca będzie mógł wziąć udział w trzech wybranych przez siebie warsztatach z cyklu III Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Otrzyma także "złoty bilet" - możliwość udziału w trzecim etapie rekrutacji do IV Edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, czyli egzaminu ostatecznego przed jury w Warszawie.