Mistrzostwa Młodych Kelnerów
VI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Mistrzostwa Młodych Kelnerów została zorganizowana przez Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Siedlcach we współpracy ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich.
Uczestnikami konkursu byli uczniowie z szesnastu szkół gastronomicznych z całej Polski. Podczas Mistrzostw zmierzyli się z wiedzą na temat obsługi kelnerskiej oraz z rożnymi konkurencjami, takimi jak: serwis wody gazowanej lub niegazowanej, serwisu napoju gorącego - kawa, serwis wina musującego bezalkoholowego. W ostatniej konkurencji zmierzyli się, wyłonieni przez jury, finaliści, którzy w finałowej konkurencji mieli zaserwować tartę z patery z sosem w sosjerce - serwisem francuskim.
Decyzją jury tytuł Mistrza Młodych Kelnerów 2024 uzyskała Amelia Rosa z Zespołu Szkół nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łukowie. Drugie miejsce zajął Bartosz Deja z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Ignacego Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie. Trzecie miejsce zajęła Magdalena Wiącek, uczennica Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Siedlcach.
Podobnie jak w poprzednich edycjach, Mistrzostwom towarzyszyły prelekcje oraz pokazy kelnerskie. Przedsięwzięcie gromadzące uczniów z różnych szkół było okazją do promowania młodych talentów oraz popularyzacji zawodu, który daje dużo możliwości absolwentom szkół gastronomicznych.
Fot: Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach