Międzynarodowy Dzień Sushi
Obecnie na polskim rynku gastronomicznym dostępnych jest wiele restauracji serwujących sushi. To połączenie smaku, estetyki i techniki. Korzenie tego specjału sięgają starożytnych czasów, a tradycja sushi rozwijała się przez wieki, przechodząc różne modyfikacje i adaptacje.
To święto poświęcone jednemu z najbardziej znanych dań kuchni japońskiej, które zdobyło popularność na całym świecie. Nic dziwnego, że i u nas ta tradycyjna japońska potrawa na stałe zagościła w menu restauracji i tzw. susharni, czyli lokali specjalizujących się w podawaniu sushi.
To potrawa, która jest nie tylko sycąca, ale także posiada określone właściwości zdrowotne. Ryż to źródło białka, ryby dostarczają protein i zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, glony są bogatym źródłem witamin, tofu zawiera duże ilości wapnia.
Na początku było to proste danie składające się z surowej ryby przechowywanej w kiszonej kieszonce z ryżu. Robiono tak w celu zakonserwowania mięsa. Ryż otaczając rybę, pozwalał zachować jej świeżość na dłużej. Z czasem sushi stało się bardziej złożone i urozmaicone. Pojawiły się różne jego rodzaje m.in. nigiri sushi, maki sushi oraz sashimi. Każdy rodzaj sushi ma specyficzne cechy, smaki i sposoby podawania.
Warto wskazać, że podczas gdy tradycyjne sushi skupia się głównie na surowej rybie, współczesne warianty uwzględniają także różne składniki, takie jak warzywa, krewetki oraz owoce morza. Ponadto istnieją wegetariańskie i wegańskie odmiany. To sprawia, że sushi jest dostępne dla osób o różnych preferencjach żywieniowych, a jego wariacje są nieograniczone.
Podsumowując, serwując sushi w restauracji, należy pamiętać, że japońska kultura sushi to nie tylko sztuka przygotowania i spożywania posiłków, ale i zasady etykiety, a także szacunek dla produktów. Sushi jest przygotowywane przez wykwalifikowanych sushi masterów, którzy poświęcają lata na doskonalenie swoich umiejętności.