
Międzymiastowa - Powitanie Jesieni już w tym tygodniu!
Już w najbliższy czwartek, 25 września 2025 roku, w poznańskiej restauracji Cucina 88 zaplanowano wyjątkowy wieczór kulinarny. W rolach głównych charyzmatyczni szefowie kuchni - Bogumił Przybylak i Orson Gaweł Hejnowicz. Motywem przewodnim będą jesienne smaki.
Orson Gaweł Hejnowicz
Kucharz młodego pokolenia z 18-letnim doświadczeniem zdobytym m.in. w Hotelu Monopol i Restauracji Jadka we Wrocławiu, Mus Bar & View w Poznaniu oraz w renomowanych, gwiazdkowych restauracjach w Skandynawii - Geranium, Arakataka, Fauna. Pracował także w kopenhaskiej Nomie wielokrotnie uznawanej za najlepszą restaurację na świecie.
Od września 2024 roku występuje również w formacie kulinarno-kryminalnym "Górna półka smaku" w TVP2, gdzie towarzyszy mu pisarz Marek Krajewski.
Dla Orsona gotowanie to wolność i przestrzeń do eksperymentowania - od kuchni roślinnej po piątą ćwiartkę, zawsze zgodnie z filozofią zero waste. Jego kuchnia zaskakuje śmiałością smaków, kreatywną kompozycją i formą podania. Obecnie rozwija autorski projekt Pop2Up w Starym Browarze w Poznaniu, łączący gotowanie z rozmową w formie podcastu.
Bogumił Przybylak
Szef kuchni Restauracji Cucina w City Park Poznań. Swoje kulinarne doświadczenie zdobywał w Polsce i za granicą, kształtując autorski styl oparty na sezonowości, prostocie i poszanowaniu produktu.
Pod jego kierownictwem Cucina otrzymała wyróżnienia, takie jak Michelin Guide 2024 i Michelin Guide 2025. Bogumił Przybylak jest uznanym ekspertem w dziedzinie sztuki kulinarnej. Wielokrotnie brał udział w branżowych wydarzeniach i targach gastronomicznych w Polsce i za granicą, dzieląc się swoją wiedzą i inspirując innych kucharzy. Regularnie publikuje artykuły i komentarze w czasopismach branżowych, rozwijając tematykę trendów kulinarnych, filozofii kuchni oraz innowacyjnych technik.
Jego autorski styl to połączenie kuchni polskiej i europejskiej w nowoczesnym wydaniu, bazującej na wysokiej jakości składnikach, regionalności i subtelnym reinterpretowaniu klasyki.
Co czeka gości?
Organizatorzy zapowiadają, że szefowie kuchni zabiorą gości w podróż, która będzie kulinarnym zderzeniem stylów, doświadczeń i smaków. Doświadczenie zwieńczy sezonowe menu - zapowiada się wieczór pełen pasji, energii i jesiennych aromatów w asyście bogatej karty win.
Kiedy i gdzie?
25 września 2025
Restauracja Cucina, Poznań
Rezerwacje stolików: +48 602 668 800