Menu w olimpijskim stylu
Świeżo upieczony chleb, pełna gama najlepszych serów i szeroka oferta wegetariańska będą oferowane sportowcom i gościom podczas letnich igrzysk olimpijskich w Paryżu. Tak zapowiadają szefowie kuchni restauracji w stolicy Francji.
Jak oceniają organizatorzy, codziennie podczas igrzysk dla ponad 15 000 sportowców, trenerów, gości, oficjeli z ponad 200 państw w wiosce olimpijskiej będzie serwowanych około 40 tys. posiłków.
Jak potwierdzili przedstawiciele firmy gastronomicznej odpowiedzialnej za ich przygotowanie, specjalnie na igrzyska opracowano prawie 500 przepisów ?dla największej restauracji świata?, która będzie działała w wiosce.
- Oczywiście będzie kilka klasyków dla sportowców, jak makarony, sałatki, zimne przekąski - wyjaśniła Nathalie Bellon-Szabo, dyrektor generalna firmy cateringowej. -Jedzenie będzie miało bardzo francuski akcent - dodała.
Sportowcy będą mieli bez ograniczeń dostęp przez całą dobę do stoisk z jedzeniem na wynos. Jedno z nich będzie oferowało tylko potrawy kuchni francuskiej.
Francuska szefowa kuchni Amandine Chaignot, prowadząca restaurację i kawiarnię-bistro w Paryżu, ujawniła jeden ze swoich przepisów na bazie kultowego rogalika.
- Chciałam, żeby przepis, który zasugerowałam, był reprezentatywny dla francuskiego terroir, ale chciałam też, aby sportowcy jednocześnie nim się cieszyli - powiedziała i dodała: - Przygotuję rogalika, w którym będzie trochę puree z karczochów, jajko w koszulce, odrobina trufli i sera. To potrawa wegetariańska, zapewniam, że przepyszna.
Specjałom dnia towarzyszyć będzie bogata oferta sałatek, makaronów, mięs z grilla oraz zup. Wśród serów znajdą się najwyższej jakości camembert, brie i owczy Ossau-Iraty z południowo-zachodniej Francji. W wiosce olimpijskiej powstanie także piekarnia produkująca świeże bagietki i inne rodzaje pieczywa.
- Chodzi o to, aby zapewnić sportowcom możliwość zjedzenia rano na śniadanie gorącej bagietki - wskazał piekarz Tony Dore, który będzie pracował w głównej restauracji wioski olimpijskiej. - Dla zainteresowanych będą prowadzone szkolenia, jak samodzielnie przyrządzać prawdziwą francuską bagietkę - dodał.
Oferowane posiłki mają koncentrować się wokół czterech kuchni: francuskiej, azjatyckiej, afrykańskiej i karaibskiej.
Ponadto organizatorzy zapewniają, że igrzyska będą bardziej niż poprzednie zrównoważone i przyjazne dla środowiska. Aby tak się stało, główna stołówka w wiosce będzie korzystać wyłącznie z naczyń wielokrotnego użytku. Dodatkowo wszystkie posiłki będą bazować na produktach sezonowych, a 80 proc. z nich będzie pochodzić z Francji.
Źródło: PAP