Makaron: przepis na idealną kompozycję z sosem

Makaron: przepis na idealną kompozycję z sosem

Bucatini all'amatriciana, linguine lub spaghetti z małżami, trofie z pesto, orecchiette z cime di rapa. Istnieje wiele rodzajów makaronów, z których każdy ma unikalne cechy i nadaje się do różnych sosów. Lista odmian jest imponująca i stale ewoluuje, a z czasem powstają nowe wariacje. Które z nich sprawdzą się w Twoim menu?

Zgodnie z włoską tradycją kulinarną, do każdego rodzaju makaronu trzeba dobrać odpowiedni sos, nie na odwrót. Dlaczego? Powód nie zaskakuje, najpierw opracowano recepturę makaronu, a w dalszej kolejności stworzono do nich sosy na bazie wszelkiego rodzaju składników, począwszy od mięsa, ryb, na serach, roślinach strączkowych i innych warzywach kończąc. Od spotkania z pszenicą durum na talerzu nie stroni nawet oliwa lub masło. Ilu szefów kuchni, tyle pomysłów.

Przepisy z pastą w roli głównej wyznaczają rytm mijających miesięcy, witając aromaty sezonu i stając się przysmakiem zakorzenionym nie tylko w regionalnej czy narodowej kulturze mojego kraju, ale i wzdłuż i wszerz gastronomicznej mapy świata.

Mimo to postrzeganie tego kulinarnego dziedzictwa różni się w zależności od kraju i upodobań kulinarnych jego mieszkańców. Pasta dla Włochów to poważna sprawa. Zdają sobie z tego sprawę włoscy producenci, którzy nie pozostawiają niczego przypadkowi i aby określić jakość różnych odmian makaronów, poddają je testom godnym tym samochodowych. Duże znaczenie ma wygląd, o który pozwala zadbać tzw. testowane zmienne, czyli sprawdzanie czasu gotowania, sprężystości, a także solidności i zachowywania określonego kształtu. Makaron jest rozgotowywany, aby zweryfikować upływ czasu między gotowaniem al dente a momentem, w którym staje się niejadalny.

Nie bez powodu jesteśmy światowymi liderami zarówno w produkcji makaronu, z ponad trzema milionami ton, jak i w konsumpcji, spożywając blisko dwadzieścia cztery kilogramy na osobę w ciągu każdego roku.

Makaron pokazuje także zróżnicowanie kulinarne Włoch - każdy region szczyci się własną kultową recepturą oraz ma ulubioną odmianę spośród ponad trzystu dostępnych na rynku. Dzięki temu włoskie dania regionalne na bazie makaronu odgrywają szczególną rolę w lokalnej kuchni, kształtując unikalną historię kulinarną.

W perspektywie całego kraju najlepiej sprzedają się spaghetti, penne, fusilli i rigatoni, zajmując szczególne miejsce zarówno we włoskich restauracjach, jak i w domowych kuchniach. Nie oznacza to jednak, że pozostałe dwieście dziewięćdziesiąt sześć odmian jest mniej ważne. Przepisem na sukces w przygotowaniu dania z makaronem jest umiejętność dobrania odpowiedniego rodzaju makaronu do sosu. Gwarantuję, że gdy opanujesz tę sztukę, rezultat zachwyci Twoich gości.

Diabeł tkwi w szczegółach. Właściwy wybór makaronu zależy od niuansów. To często subtelne, jednak wyczuwalne, różnice, takie jak tekstura czy sprężystość, które wpływają na odczucia związane z jedzeniem, sposób podania czy bogactwo smaków, jakim charakteryzuje się sam makaron.

W jaki sposób makarony i sosy się łączą? Pierwsze miejsce niezmienne zajmują tradycyjne kombinacje, dziedzictwo wielowiekowych zwyczajów. Jeśli jednak chcesz wykazać się kreatywnością i wypróbować nowy przepis, choćby wymyślony na miejscu, z resztek w lodówce, pamiętaj o kilku wskazówkach, w jaki sposób wybrać odpowiednią odmianę makaronu.

Różne makarony mają nie tylko inny czas gotowania, ale także smak, który zmienia się w przypadku zastosowania odmiennej techniki gotowania. Inaczej smakuje gotowany i przyprawiony, inaczej smażony, a jeszcze inaczej podany w formie risotto. Ogromne znaczenie ma także kształt pasty, poprzez który podkreślamy, że jej wygląd spełnia również praktyczną funkcję. Nie wystarczy wybór oryginalnego, przyciągającego wzrok gościa makaronu, przede wszystkim musi on pasować do sosu.

CAŁY ARTYKUŁ <KLIKNIJ TUTAJ>