
Lublin pełen gastronomicznych inspiracji
W środę, 12 marca 2025 roku, w hotelu Focus Hotel Premium Lublin Conference & SPA w Jastkowie pod Lublinem odbyło się spotkanie branży gastronomicznej Targi Smaku i Inspiracji. Organizatorem była firma Bidfood.
Spotkanie branży HoReCa przyciągnęło ponad 600 gości m.in. z Podlasia, Podkarpacia i Lubelszczyzny. Wydarzenie obfitowało w atrakcje kulinarne, w tym pokazy szefów kuchni, live cooking oraz liczne degustacje.
Orientuj się na Azję! - pod tym hasłem eksperci kuchni azjatyckich prezentowali pomysły na azjatyckie dania zarówno w tradycyjnym wydaniu, jak i w menu dla restauracji, hoteli i w wersji street food.
Uczestnicy mieli okazję zapoznać się m.in. z ofertą produktów kuchni śródziemnomorskiej. Odbył się pokaz Masterclass Pizza Gourmet. Podczas spotkania zaprezentowano również ofertę świeżych warzyw, ziół i owoców, wysokiej jakości mięs sous vide, burgerów czy steków, a także owoców morza i ryb. Działania w tym zakresie wspierał pokaz sushi.
Nie zabrakło także inspiracji dla piekarni, cukierni i rozwiązań do bufetów śniadaniowych. Z kolei w kwestii win, alkoholi mocnych, kaw oraz innych produktów do baru doradzali specjaliści z Fine Wine Bar. Wiedzą podczas masterlass podzielił Kacper Woźniak.
Jak podkreśla organizator, wydarzenie było okazją do wymiany doświadczeń i podjęcia inspirujących dyskusji na temat branży.