Laureaci nagród Akademii Gastronomicznej w Polsce

Laureaci nagród Akademii Gastronomicznej w Polsce

W czwartek, 11 września 2025 roku w Dworze Artusa w Gdańsku odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród Akademii Gastronomicznej w Polsce - AIG Prix i Ars Coquinaria. Wiemy, kto został Szefem Przyszłości!

Nagrodę Prix au Chef de L'Avenir otrzymała Beata Śniechowska - szefowa kuchni restauracji Baba oraz Młoda Polska bistro & pianino we Wrocławiu. Najlepszym cukiernikiem  z nagrodą Prix au Chef Pâtissier została Sylwia Grodzka-Haba znana jako Pani Foremka (Cukiernia Pani Foremka w Katowicach).

Nagroda Prix Multimedia została przyznana Smakom Gdańska ? Projekt Visit Gdańsk na czele z prezesem Łukaszem Wysockim. Z kolei Prix de la Littérature Gastronomique otrzymała publikacja "Ale ferment! Kiszonki, zakwasy i przepisy na danie wspierające twój mikrobiom" autorstwa Veroniki Szwejk i Mikołaja Batora.

Najlepszym Sommelierem wyróżnionym nagrodą Prix au Sommelier ogłoszono Jarosława Baranowskiego - Head Sommelier restauracji Kuchnia Otwarta w Lublinie.

Akademia Gastronomiczna w Polsce przyznała również dwie nagrody Ars Coquinaria - Przyjaciel Smaku dla wybitnych osobistości za zaangażowanie na rzecz gastronomii. Laureatami zostali: Tomasz Jakubiak oraz Jacek Herold. Nagrody w imieniu zmarłych mężów odebrały Anastazja Jakubiak oraz Dorota Herold.

Ceremonia wręczenia nagród Akademii Gastronomicznej w Polsce została zwieńczona uroczystą kolacją. Motywem przewodnim było późne polskie lato. Dania przygotowali szefowie kuchni: wyróżniona tytułem Szefa Przyszłości Beata Śniechowska oraz Jacek Koprowski z gdańskiej restauracji Osteria Fino. Za selekcję win odpowiadał Jarosław Baranowski (Prix au Sommelier 2025).

Goście mieli okazję spróbować m.in. kremu pomidorowego z dodatkiem koziego sera, malin i jeżyn, tatara wołowego, ostrygi w delikatnym, lekko kwaśnym sosie oraz sandacza podawanego na kremie dyniowym. Na deser podano babę na piwie z lodami konopnymi.

Gratulujemy!