Kwiaty zagościły na festiwalowych talerzach 10. raz!

Kwiaty zagościły na festiwalowych talerzach 10. raz!

W dniach 12-13 lipca 2025 roku Ogrody Hortulus Spectabilis ponownie zamieniły się w przestrzeń, gdzie piękno natury spotkało się z kulinarną kreatywnością. Tegoroczna, jubileuszowa, edycja Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbyła się pod hasłem "Kwiaty jadalne podano na Monte Fiori".

Trzy dni pełne kwiatowych inspiracji upłynęły na degustacjach, warsztatach, pokazach i prelekcjach. Kwiaty zagościły zarówno na talerzach, jak i w kosmetykach, dekoracjach, biżuterii oraz na sukniach.

Rekord Polski pobity!

Jednym z największych wydarzeń festiwalu było ustanowienie rekordu Polski w kategorii największej ilości zupy z kwiatów jadalnych. Bohaterem dnia został liliowiec, którego aż 21,6 kg trafiło do wielkiego garnka! Zupę przygotował szef kuchni festiwalowej - Mariusz Siwak, oraz działaczki  Koła Gospodyń Wiejskich z Mścic.

Łącznie powstało ok. 130 litrów aromatycznej zupy, ale żeby rekord został zatwierdzony, musiała ona całkowicie zniknąć. Dzięki zaangażowaniu gości, zupa została zjedzona, a rekord pobity!

Kwiaty w kuchni - sałatki, makarony, sushi

Kwiatowe dania nie skończyły się jednak na zupie. Szef kuchni Mariusz Siwak serwował również sałatki i makarony kwiatowo-warzywne,

Z kolei Kacper Rudzki, szef kuchni w wegetariańskiej odsłonie, przygotował w formie live cookingu rolki sushi z dodatkiem kwiatów jadalnych. Podczas pokazu opowiedział o historii sushi, jego różnych odmianach i sposobach na przygotowanie sushi w wersji kwiatowej.

Przygotowano również pierogi m.in. słodkie z różą, lawendą, nagietkiem i pysznogłówką, a także chrupiące kwiaty w tempurze, kiszone liliowce i patisony.

Dowiedz się więcej!

Wiedzą o kwiatach i ich zastosowaniu kulinarnym podzieliła się dr Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka książek o kwiatach jadalnych. W swojej serii prelekcji poruszyła m.in. jakie kwiaty są jadalne, jak je zbierać i przetwarzać, które gatunki są najpopularniejsze w różnych częściach świata, jak smakują różne kwiaty i jak najlepiej je łączyć.

Najmłodsi mogli natomiast wziąć udział w warsztatach "Małego Ogrodnika", podczas których samodzielnie sadzili zioła i kwiaty jadalne. Dorośli z kolei poznawali tajniki zakładania i pielęgnacji ogrodów warzywno-ziołowych oraz rabat kwiatowych.

Florystyka - sztuka, która zachwyca

Gościem specjalnym była prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska, międzynarodowy sędzia florystyki i mistrzyni w zawodzie florysta. Na scenie tworzyła bukiety, kompozycje i kwiatową biżuterię.

Odbyły się konkursy florystyczne: w sobotę tematem była ?kwiatowa suknia?, a w niedzielę uczestnicy tworzyli bukiety i kapelusze inspirowane włoskim stylem.

Efektowny carving

Na scenie głównej wystąpił również Grzegorz Gniech - mistrz świata w carvingu. Podczas pokazów zaprezentował mistrzowskie techniki rzeźbienia i stworzył dzieła sztuki z arbuzów i owoców. W niedzielę przygotował połączenie owoców z kwiatami jadalnymi, w tym lawendą, różą, begonią i pysznogłówką.

Naturalna pielęgnacja z kwiatów i ziół

Na miłośników kosmetyków naturalnych czekała ?kuchnia kosmetyczna? z Katarzyną Majewską. Podczas jej pokazów można było nauczyć się, jak przygotować: różane pesto do pielęgnacji twarzy, eliksiry kwiatowe do włosów i inne jadalne kosmetyki domowej roboty. Na stoisku można było również skorzystać z indywidualnych porad pielęgnacyjnych.

Joga: relaks i aktywny wypoczynek w jednym

W sobotę Agnieszka Nowak poprowadziła praktykę jogi, a następnie odbył się koncert relaksacyjny z gongiem, misami i odprężającymi dźwiękami. W niedzielę Daria Rakoczy zaprosiła do udziału w gimnastyce dla ciała i głowy. A po niej: kolejna dźwiękowa podróż z tongue drumem, dzwonkami Koshi i śpiewem.

Spacer przez kwiatowe ogrody

Architekt krajobrazu Joanna Lisiecka poprowadziła uczestników w plener Ogrodów Hortulus Spectabilis, gdzie podczas spaceru odwiedzili m.in.: Warzywnik Kwiatowy, Ogród w smaku lila-róż, Ogród Lawendowy, oraz Ogród Orientalny.

Podczas prelekcji plenerowych goście poznali zasady łączenia roślin, planowania ogrodu, a także tworzenia kompozycji ziołowo-kwiatowych.

Dla miłośników konkretnych smaków

Choć kuchnia kwiatowa zachwycała lekkością i kolorem, to w festiwalowym menu nie zabrakło również czegoś dla mięsożerców! Bar Piwonia był kulinarną przystanią dla wszystkich fanów tradycyjnych smaków z ognia. Grill masterzy serwowali aromatyczne mięso prosto z rusztu. Wielkim powodzeniem cieszyła się także kultowa pajda ze smalcem i kiszonymi liliowcami.

Podczas wydarzenia nie zabrakło smaku, zapachu i okazji do poznania nowych kwiatowych inspiracji.