Kulinarne trendy okiem inspektorów Michelin

Kulinarne trendy okiem inspektorów Michelin

Globalne trendy na nowo definiują sposób jedzenia i picia w 2025 roku - podkreślają eksperci. Wskazanie ich to nie bułka z masłem!

Niektóre z przewidywań opierają się na produktach, które zaczęły odgrywać ważną rolę jeszcze w 2024 roku, a inne skupiają się wokół dobroczynnych właściwości i zrównoważonego rozwoju. Kulinarne inspiracje znajdują także odbicie w kuchniach świata, które zyskują obecnie na popularności.

Roślinna doskonałość

W miarę jak coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną zarówno ze względów zdrowotnych, jak i społecznych, restauracje coraz częściej dostosowują się do tego trendu. Tam, gdzie kiedyś dostępne były tylko dodatki, nowe pokolenie kreatywnych szefów kuchni kontynuuje podnoszenie jakości posiłków bezmięsnych i bezmlecznych, tworząc menu, w których największą rolę odgrywa sezonowość.

Niecodzienne produkty i dodatki

W 2024 roku inspektorzy Michelin mieli okazję spróbować m.in. blinów z kawiorem i burakiem  i zwęglonych na popiół tamales z chili. Zarówno kawior, jak i znaczny stopień wypieczenia będą zyskiwały na popularności. Będziemy mieli okazję spróbować ich nie tylko w wytrawnej, ale i słodkiej, deserowej wersji, a także w napojach. Począwszy od drobiowych nuggetsów z kawiorem, poprzez panna cottę z kawiorem, na koktajlu z aktywnym węglem drzewnym skończywszy.

Prosto z ognia

Odradzają się czasy gotowania na otwartym ogniu.

- Goście wolą tradycyjne smaki grillowania na węglu drzewnym lub smażenia na otwartym ogniu niż efekty elektrycznych metod gotowania - mówi inspektor z zespołu Michelin w Azji.

To trend, który zyskuje na znaczeniu m.in. w Anglii oraz w Japonii, jednak największą popularnością dania prosto z ognia cieszą się w Stanach Zjednoczonych, dokładnie w Teksasie, gdzie znajduje się 28 restauracji serwujących dania z grilla.

Azja Południowo-Wschodnia odkryta na nowo

Kuchnia Azji Południowo-Wschodniej jest nie tylko różnorodna, ale przede wszystkim głęboko zakorzeniona w tradycji. Inspektorzy podkreślają dążenie szefów kuchni z Azji do łączenia wielowiekowych przepisów i lokalnych składników z innowacyjnymi technikami i nawiązaniami do różnych tradycji kulinarnych. W 2025 roku, azjatyckie restauracje będą, bardziej niż kiedykolwiek, wykorzystywać tę mieszankę starego i nowego.

Kulinarny renesans Chin

Eksperci przewidują, że w 2025 roku kuchnia chińska zajmie ważne miejsce na globalnej scenie kulinarnej.

- Ludzie wkrótce uznają Chiny za skarbnicę kulinarnych przysmaków - mówi inspektor Michelin. - Niektóre restauracje w Pekinie odtwarzają królewskie kuchnie, którymi niegdyś delektowali się starożytni cesarze, zachowując je i dzieląc się nimi z publicznością - dodaje.

Ponadto  nowocześni szefowie kuchni przesuwają granice, tworząc kreacje, które wplatają zachodnie elementy w podstawowe dania, takie jak kaczka po pekińsku czy kantońska pieczeń wieprzowa.

Wpływ szefów kuchni

Rośnie znaczenie zrównoważonej kuchni. Wprowadzona w 2020 roku zielona gwiazdka honoruje tych, którzy na nowo definiują gastronomię, uwzględniając wpływ restauracji na planetę. Od energooszczędnej architektury po rolnictwo regeneracyjne. Lokale, takie jak gdański Eliksir czy węgierski Natura Hill, są pionierami ruchu ?od pola do stołu?, podczas gdy restauracje w Amerykach skupiają się m.in. na zero waste i wykorzystaniu zasobów wielokrotnego użytku. Z kolei zrównoważone rybołówstwo ma kluczowe znaczenie w restauracjach we Francji.

Pairing nie tylko z winem

Menu degustacyjne z winem w roli głównej to klasyka, jednak eksperci podkreślają, że w 2025 roku na znaczeniu zyska kreatywny dobór napojów do dań. Począwszy od koktajli, po napoje bezalkoholowe, na wzmacniających smak naparach, ekstraktach i eliksirach skończywszy. Napoje te dopełniają kulinarne doświadczenie, dodając artyzmu.

Podsumowując, w 2025 roku nie zabraknie nowatorskiego spojrzenia na kuchnię, a szefowie kuchni i kucharze staną wyzwaniem związanym z kreatywnym podejściem do zrównoważonego rozwoju i zapewnienia gościom doświadczeń na najwyższym poziomie.