Konkurs Chefs en Or 2025: laureaci

Konkurs Chefs en Or 2025: laureaci

Za nami wielki finał konkursu Chefs en Or 2025. W finałowej rywalizacji, która odbyła się 24 kwietnia 2025 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, wzięło udział dziewięciu najlepszych uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju.  

Tematem tegorocznego finału była kaczka z botwiną lub burakiem i octem balsamicznym, a dodatkowym wyzwaniem był tajemniczy składnik - wybrany produkt marki własnej Transgourmet. Uczestnicy zaskoczyli jury nie tylko techniką i precyzją, ale także kreatywnością - na talerzach pojawiły się odważne połączenia smakowe, sezonowe produkty i przemyślane podejście less waste.

- Cieszę się, że coraz więcej młodych osób zgłasza się do konkursu Chefs en Or, bo to jeden z najlepszych konkursów w Polsce. Prace były higienicznie czyste, co przełożyło się na smak potraw - wybór zwycięzców nie był łatwy, bo wszystkie dania były naprawdę bardzo smaczne. Różnice w punktacji między pierwszymi trzema miejscami były minimalne, decydowały detale - mówił tuż po finale przewodniczący jury, Bartosz Peter.

Zwyciężczynią tegorocznej edycji została Natalia Kalenik z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, która przygotowała pieczoną kaczkę w korpusie z żelką i salsą buraczaną Zwyciężczyni nie kryła radości, tym bardziej, że był to jej drugi występ w konkursie Chefs en Or.

- Atmosfera była bardzo dobra, świetnie mi się gotowało. Przygotowałam kaczkę w korpusie z sosem na bulionie kaczki, z mirabelkami, octem balsamicznym, żelką i salsą buraczaną z truskawką, szałwią i musztardą francuską. Dodałam krokiecik na beszamelu z pieczarkami i serem pleśniowym. Próbowałam tego przepisu wcześniej około 6 razy, by dopracować proporcje. To była długa droga, ale warto było - mówiła Natalia tuż po ceremonii rozdania nagród.

Drugie miejsce zajął Kornel Byzdra z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, który przygotował sezonową kaczkę. Kornel, opowiadając o atmosferze konkursu, zaznaczył: - Było jak w domu. Wszyscy byli bardzo mili, rozmawialiśmy ze sobą, nikt się nie wycofywał. To była świetna okazja do nauki.

Wtórował mu Iwo Nowacki z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, który zajął trzecie miejsce, serwując klasyczną pierś z kaczki z dzikim brokułem i burakiem.

 - Było miło i przyjemnie, gotowanie sprawiało mi radość. Wyciągnąłem cenne lekcje z uwag jury i jestem zadowolony z tego doświadczenia! - podkreślał.

W skład jury finału weszli eksperci kulinarni: Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski, który przewodniczył obradom jury; Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni; Marek Burkacki, szef kuchni Instytutu Kulinarnego Transgourmet; Krzysztof Klimaszewski, szef kuchni Brasserie Selgros Piaseczno oraz sędziowie techniczni - Bartłomiej Gora i Łukasz Wódz z Instytutu Kulinarnego.

- Już w połowie konkursu padł komentarz, że dawno nie było tak smacznego konkursu. Wybór był niezwykle trudny - były kontrasty: albo dużo składników, które miały swoje wady smakowe, albo dania niemal trzyskładnikowe, ale z których chciało się wyczyścić talerz do ostatniego okruszka. To był jeden z najpyszniejszych konkursów, w jakim uczestniczyłem. A pamiętajmy, że mówimy o młodzieży, a nie profesjonalnych kucharzach - podkreśla Uściński.

Laureatka I miejsca otrzymała nagrodę finansową w wysokości 3000 zł oraz profesjonalne szkolenie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Szkoła zwycięzcy otrzymała bon o wartości 5000 zł na zakupy w Selgros oraz możliwość zorganizowania szkolenia grupowego. Dla pozostałych finalistów i ich szkół również przewidziano atrakcyjne nagrody. Dodatkowo trójka zwycięzców została zaproszona na trening Narodowej Kadry Kucharzy Polski.

Więcej informacji o konkursie dostępnych na stronie www.chefsenor.pl