
Kawior - luksus na talerzu
Kawior jest jedną z najbardziej luksusowych przekąsek na świecie. To także doskonały sposób, by zaskoczyć swoich gości daniem z dodatkiem tego produktu, który już od starożytności uważany był za prawdziwy rarytas.
Na rynku dostępnych jest wiele odmian kawioru, jednak prawdziwy pochodzi tylko z ryb jesiotrowatych. Wśród nich przede wszystkim poszukiwany jest kawior z jesiotra, charakteryzujący się czarną barwą.
Okazuje się, że ten luksusowy produkt może być bardzo cennym źródłem białka w diecie. W jego 100 g znajdziemy aż 26 g pełnowartościowego białka. Dzięki spożywaniu kawioru, dostarczamy swojemu organizmowi wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwas omega-3. Sprawia to, że kawior pozytywnie wpływa na regulację pracy tętnic i zapobiega zakrzepom.
W jaki sposób rozpoznać wartościowy kawior?
Odróżnienie dobrej jakości kawioru od mniej wyszukanych zamienników jest kluczowe. Nie może być ani przesuszony, ani nie może się kleić. Powinien być solony tylko raz i pochodzić wyłącznie od jednego gatunku ryby. Ważne by ziarenka kawioru były jednolitej barwy i takiej samej wielkości.
Kawior a ikra
Jak jest różnica między kawiorem, a ikrą? Prawdziwy kawior pochodzi z wnętrza ryb jesiotrowatych. Dlatego trzeba zaznaczyć, że nazwa ta przypisana jest wyłącznie temu gatunkowi. Warto wiedzieć jednak, że na rynku dostępna jest także zwykła rybia ikra. To ogólne określenie dla zebranych jaj zwierząt morskich.
Z kolei ikra jest dosyć popularna ze względu na niższą cenę. Ponadto można zbierać ją z różnych rodzajów ryb, np. łososia, pstrąga czy kaługi. Jeśli natomiast chodzi o sam kawior, jego klasyfikacja jest dosyć krótka.