Jakub Żymelski Wielkopolskim Kucharzem Roku 2024
11 czerwca 2024 roku w Hotelu Edison w Baranowie k. Poznania odbyła się IX edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku 2024. Wiemy, kto otrzymał nominację do startu w Kulinarnym Pucharze Polski!
Tegoroczny konkurs był doskonałą okazją nie tylko do obserwowania kulinarnych zmagań uczestników, ale i do wzięcia udziału w pokazach kulinarnych i panelach.
Do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXII edycji Kulinarnego Pucharu Polski stanęli: Patryk Stanewicz z restauracji Szeroka 9 w Toruniu, Bartłomiej Brzozowski, reprezentujący Stena Line Polska, Kamil Tomczak z Domu Restauracyjnego Antonio w Kaliszu, Arkadiusz Kulczyński z restauracji Rusałka w Poznaniu, Denis Tretakov z restauracji Światłocień w Poznaniu, Paweł Stępniak z Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach, Jakub Chorzępa z restauracji Kozlovna w Rzeszówie oraz Jakub Żymelski z Hotelu Antonińska Resort Spa w Lesznie.
Z kolei w składzie sędziowskim znaleźli się: Marcin Budynek, jako Przewodniczący, Kurt Scheller, Robert Sowa, Jakub Walczak, Paweł Kubera, Jarosław Uściński, Mariusz Siwak oraz Ewa Wachowicz.
Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie dwóch potraw konkursowych: chłodnika wegetariańskiego z użyciem dowolnych owoców i warzyw, w ilości siedmiu porcji, a także siedmiu porcji dania głównego z użyciem następujących produktów obowiązkowych: boczku lub karkówki z wieprzowiny rasy złotnicka, chrzanu i marchwi. Dodatkowo każdy z uczestników musiał użyć techniki grillowania.
Zwyciężył Jakub Żymelski z Hotelu Antonińska Resort Spa w Lesznie. Na drugim stopniu podium uplasował się Bartłomiej Brzozowski, reprezentant Stena Line Polska, a miejsce trzecie zajął Paweł Stępniak z Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach.
Gratulujemy!