
Jak wytłoczyć olej w domu?
Tłuszcze odgrywają bardzo ważną rolę dla organizmu. Ważne, żeby mieć zbilansowaną dietę, bogatą w tłuszcze, ponieważ to właśnie one lepsze wchłanianie witamin oraz dostarczają niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jakie są najlepsze? Tłoczenie olejów na zimno skutkuje prozdrowotnymi właściwościami, a przeprowadzenie tego procesu w domu daje gwarancję najlepszej jakości i dzięki temu jest to bardzo ekologiczne.
Przemysłowe, a domowe tłoczenie oleju w domu.
W przemysłowym procesie tłoczenia oleju często wykorzystuje się wysoką temperaturę oraz różne substancje chemiczne, jak na przykład benzynę ekstrakcyjną lub ług sodowy. Mają one "ulepszyć" finalny produkt. Należy wiedzieć, że w trakcie podgrzewania oleju w produkcji przemysłowej powstają tłuszcze trans, są niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego, żeby mieć pewność, co do żywności, którą będziemy spożywać, warto zwracać uwagę i kupować produkty z certyfikatami od zaufanych producentów, czytać składy albo zrobić je samemu w domu.
Jak się okazuje samodzielne tłoczenie oleju jest bardzo proste, jednak trzeba w tym celu posiadać prasę do tłoczenia oleju. Sprzęt ułatwia uzyskanie domowego oleju. Jest prosty w obsłudze, a dzięki temu uzyskujemy oleje bogate w kwasy omega-3 i omega-6 w domowych warunkach.
Używając prasy, mamy pewność, że otrzymany olej zachował cenne wartości odżywcze i co ważne, nie będzie w nim dodatkowych polepszaczy i konserwantów. Domowa produkcja sprawia, że można poznawać nowe smaki. Domowy olej można wytłoczyć ze znanych produktów np. orzechów: włoskich, nerkowca, brazylijskich, ziemnych, makadamia, migdałów, pistacji.
Jak działa prasa do oleju?
- Trzeba wybrać odpowiednie ustawienia, zgodne z produktem, z którego będziemy wytłaczać olej oraz umieścić produkt w urządzeniu.
- Po uruchomieniu prasy do oleju - czekamy na automatyczne zakończenie procesu tłoczenia.
Obsługa jest prosta i gwarantuje wytłoczenie własnego oleju - bez ulepszaczy.